Sernik nowojorski to kremowe i gęste ciasto. Podaje się go bez dodatków, ale jeśli macie ochotę wzbogacić jego wygląd i smak np. owocami czy własnej produkcji konfiturą to nic nie stoi na przeszkodzie, będzie jeszcze pyszniej!
Sernik nowojorski zrobiłam z twarogu trzykrotnie mielonego a nie serka philadelphia jak wskazuje oryginał. Jeśli macie serek philadelphia jak najbardziej możecie go użyć. Co jeszcze charakteryzuje to ciasto? Jest równy jak stół, nie rośnie podczas pieczenia ani nie opada. Delikatnie wyczuwalny jest smak cytryny, ale nie dominuje on w cieście. Eleganckie i pyszne ciasto.
Jakie składniki są potrzebne by upiec ten sernik?
Składniki na tortownicę 24 cm średnicy:
Na spód:
20 dkg herbatników
10 dkg masła
Na ser:
1 kg sera najlepiej trzykrotnie zmielonego
20 dkg cukru
3 łyżki mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cytrynowego
starta skórka z cytryny
200 ml śmietany 18%
Na polewę:
200 ml śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
Jak upiec sernik nowojorski?
Spód ciasta
- Herbatniki rozdrobiłam za pomocą blendera. Masło roztopiłam i połączyłam z herbatnikami.
- Wylepiłam taką masą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i chłodziłam przez czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie sera
- Miałam trzykrotnie przemielony ser, przełożyłam go do miski, wbiłam jajka, dodałam śmietanę, cukier, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny. Wszystko wymieszałam przy użyciu miksera. Na koniec dodałam mąkę i wymieszałam łyżką dokładnie.
- Przełożyłam tak przygotowany ser do tortownicy ze spodem z ciastek. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut a po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni i piekłam jeszcze 1 godzinę i 30 minut.
Zanim włożyłam sernik do piekarnika włożyłam na dno naczynie z wodą. Sernik piekł się w kąpieli wodnej. Po upływie czasu pieczenia wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.
Polewa
- Składniki na polewę wymieszałam i wyłożyłam na sernik. Chłodziłam sernik w lodówce przez całą noc.
Smacznego!
Lidka
Smakowicie wygląda,takiemu sernikowi nie sposób się oprzeć 🙂
Zawsze byłam ciekawa, dlaczego nowojorski?
Serniki to moja miłość i żadna dieta nie powstrzyma mnie od zjedzenia choćby kawałka! Bosko się prezentuje
I znowu drażnią człowieka! Nie znam tego sernika, ale już go lubię za to, że nie opada i w związku z tym można uzyskać takie równiutkie ciasto 😊 A ślina ciecze na sam widok tych fotografii 😋
To mój ulubiony sernik. Często piekę go z różnymi dodatkami. Zawsze się udaje.
Uwielbiam serniki, więc zapewne wypróbuję przepis. Tylko nigdy nie zwróciłam uwagi na trzykrotnie mieliny ser. Jest taki w sprzedaży, czy trzeba samodzielnie przemielić?
Słyszałam wiele o tym serniku, ale nigdy go nie jadłam. Gdyby użyć serka philadelphia też tak długo trzeba go piec? I ile tych serków, bo one maleńkie…
Chętnie go upiekę dla lubego. On to uwielbia wszystkie wariacje sernikowe. Myślę, że i ta bardzo przypadnie mu do gustu.
Zastanawiałam się dlaczego sernik jest nowojorski, ale już wiem.
Kiedyś robiłam serniki i nawet dobrze mi wychodziły.
Teraz nie mam dla kogo piec, ale chętnie popatrzę na Twoje cudo.
Przepis doskonały.
Sernik wygląda smakowicie 🙂
Sernik uwielbiam oto właśnie bez dodatków w serze. Ten wygląda przepysznie!
Sernik to ja lubię i dobrze ze mam jeszcze twaróg 🙂 weekend za pasem to będzie się piekło 🙂
Bardzo ciekawa nazwa i przyznam że nie jadłam takiego sernika nigdy. Ach pycha !