Spaghetti alla puttanesca – czyli makaron ladacznicy

Autor Pieprzyć z Fantazją

Nieprzyzwoicie rozkoszne dla podniebienia wydanie spaghetti – alla puttanesca.

Spaghetti alla puttanesa ma wiele historii, ale najbardziej zdumiewającą była dla mnie jedna. Według przekazów, był to makaron przygotowywany głównie przez włoskie panie lekkich obyczajów, ponieważ nie znajdowały wolnej chwili by odwiedzić warzywniak…. Z tego też powodu posiłki przygotowywały z tego, co znalazły w spiżarni.
Z racji, że nie mam pojęcia o języku włoskim, użyłam słownika google do przetłumaczenia słowa „puttanesca”, jakie było moje zaskoczenie, jak pojawiły mi się trzy słowa: anchois, oliwki, kapary. To są główne składniki sosu do makaronu.

Na przepis trafiłam na blogu zaprzyjaźnionej Gosi z Wędrówek po Kuchni. Od razu zareagowałam: Gośka, ja go muszę zrobić! „A rób, rób, zobaczysz jaki on pyszny „.
Nie zawiodłam się. Przygotowywanie sosu było dla mnie istną katorgą, kiedy dodałam już wszystkie składniki i przeszły swoimi smakami, nad patelnią unosił się cudowny zapach.
Przyznam, że robienie zdjęć makaronu alla puttanesca odbywało się w nerwowej atmosferze, w pośpiechu, ręce mi drżały, byłam potwornie głodna a tu rozchodził się taki piękny zapach! Od tamtej pory zrobiłam go kilka razy, nie dam rady zrobić lepszych zdjęć, wybaczcie. Zwyczajnie ten makaron się „żre” a nie fotografuje 😀

Składniki podam na porcję dla 1 osoby, zwiększcie proporcjonalnie ilości, jeśli będziecie robić dla większej ilości osób.

Składniki potrzebne do spaghetti alla puttanesca:

10 dkg makaronu spaghetti
6 – 8 czarnych oliwek
4 fileciki anchois
1/2 puszki krojonych pomidorów
1 łyżka kaparów z zalewy
1/4 łyżeczki peperonciono (nie miałam, zastąpiłam chilli w proszku)
2 ząbki czosnku lub 1 duży
czarny pieprz, sól

natka pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

  • Rozgarzać oliwę na patelni.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, peperonciono lub chilli, posiekane kapary i pokrojone w mniejsze kawałki fileciki anchois.
  • Oliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zawartości patelni. Chwilkę całość mieszać.
  • Dodać pomidory z puszki i redukować sos przez ok. 10 minut.
  • Doprawić do smaku pieprzem ewentualnie solą. Z solą trzeba uważać, ponieważ kapary i anchois są dość słone.
  • Ugotować makaron aldente, przecedzić (nie płukać) i dodać do sosu, wymieszać i dodać na koniec natkę z pietruszki
  • Wykładać na talerze.


Smacznego!
Lidka

Jeśli masz pytania, bądź chcesz podzielić się opinią o tym daniu zostaw komentarz, oceń przepis.


5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Eve Daff
3 lat temu

Zgadzam się z tym, że niektóre dania się tylko żre, nie fotografuje 😀 Twój opis brzmi tak zachęcająco, że nie pozostaje nic innego jak zaopatrzyć się przy najbliższej okazji w potrzebne składniki i robić, a potem żreć 😀

Wędrówki po kuchni

Bardzo się cieszę, że akurat to danie skusiło Cię na moim blogu. Tak banalne, proste składniki, a smak niczym z najlepszej restauracji! Ja również jestem miłośniczką tego dania i mam nadzieje, że niebawem będzie nam dane zjeść to danie wspólnie, przy lampce wina

iza
3 lat temu

pyszne danie

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x