Rosół z kury – przepis

Autor Pieprzyć z Fantazją

Rosół – tradycyjna polska zupa, serwowana najczęściej w niedzielę. Ile domów tyle przepisów i smaków tej potrawy.

Wychowałam się na wsi w czasach, gdy w każdym gospodarstwie biegały kurki po podwórku a w obórce porykiwały krówki i rżał koń.
W każdą sobotę rano mama wkraczała do kurnika i wypatrywała ofiary…To może brzmieć drastycznie, ale tak to wyglądało. Później pozostawało tylko skubanie, opalanie i czyszczenie tuszki. Czasami, mama organizowała większe tego typu akcje, bardziej rozszerzone, podczas których już ja byłam pomocna. Siedziałyśmy wtedy większość dnia i oprawiałyśmy kurki.
Te czasy już jednak minęły, ja jako dorosła już kobieta zarządzam sama swoim kuchennym królestwem a kurki kupuję od znajomych posiadających hodowlę, lub wypatruję w sklepie sprawdzonego mięsa na rosół.

Często zdarza mi się kupować w markecie gotowe tuszki kurczaka zagrodowego. Ich hodowla jest przeprowadzana zgodnie z naturalnym procesem wzrostu drobiu, bez antybiotyków, GMO oraz karmiona naturalną roślinną żywnością. Jest to dość bliskie temu, na czym ja się wychowałam. Kury z podlasia hodowane są w małych gospodarstwach i karmione tak jak kiedyś karmiło się przydomowy drób. Mięso jest delikatne w smaku i konsystencji.

Rosół z pozoru wydaje się być prostą do wykonania potrawą, ale niekoniecznie tak jest. Mięso z pewnością musi być świeże, zalegające na półkach sklepowych zbyt długo powodują, że rosół wychodzi szary i bez smaku.
Trzeba go gotować na najmniejszym ogniu, mięso właściwie powinno być podgrzewane do miękkości. To z czego zrobimy rosół zależy od tego na co możemy sobie pozwolić i co mamy w lodówce. Ja do rosołu drobiowego czasami dodaję kawałek szpondra wołowego, mieszam rodzaje mięs. Czasami robię tylko z samego kurczaka.

Z czym podawać rosół?

Najczęściej serwuję rosół z makaronem, najlepszy jest wiadomo swojego wykonania, ale nie zawsze jest czas by zagnieść ciasto na makaron. To wymaga zwyczajnie siły rąk.
W wielu domach podaje się go również z ziemniakami. Ta wersja również posmakowała mojej rodzinie.

Jakie składniki są potrzebne by ugotować rosół?

1 kurczak zagrodowy ok.1,5 kg
30 dkg szpondra wołowego
1 cebula średniej wielkości
zielona część pora ok. 20 cm
2 duże marchewki
1 korzeń pietruszki
10 dkg korzenia selera
1/4 jabłka
4 -5 suszone grzybki
2 ząbki czosnku
5 dkg kapusty włoskiej
2 liście laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
nać pietruszki, nać selera, liście lubczyku
sól, pieprz

Jak ugotować rosół z kury krok po kroku:

  • kurczaka umyć i poporcjować na mniejsze części, włożyć do garnka
  • szponder umyć i włożyć do garnka z kurczakiem
  • kolejno dodawać: obraną marchew, pietruszkę, selera, kawałek kapusty włoskiej, jabłko, namoczone i opłukane wcześniej grzyby, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz
  • zawartość garnka zalać zimną wodą kilka centymentrów ponad poziom mięsa i warzyw i nastawić na gotowanie na najmniejszym ogniu
  • gdy rosół zacznie już “pykać” nadmiar szumowin można zdjąć łyżką cedzakową
  • cebulę w łupince opalić “na czarno” nad płomieniem z palnika i dodać do wywaru
  • rosół gotować bez przykrycia do miękkości mięsa, w trakcie gotowania dodać posiekaną nać z selera i lubczyku (może być suszony), odrobinę posolić
  • podawać rosół z makaronem, marchewką i kawałkiem mięsa z rosołu

Smacznego!
Lidka

5 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x