Świetny pomysł na obiad, ciepłą przekąskę, a nawet na zimno. Bajecznie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego.
Wystarczy tylko kilka prostych składników, by zrobić te pyszne skrzydełka. Po upieczeniu skórka jest chrupka a środek miękki.
Idealna przekąska na imprezę, jako dodatek mięsny do obiadu. Jeśli macie więcej skrzydełek, to zwiększcie proporcje składników marynaty. Podałam tu ilość wystarczającą na 6-8 skrzydełek. Nie ma potrzeby ich porcjować, ale jak dla mnie w mniejszych kawałkach są wygodniejsze w konsumpcji.
Pieczone skrzydełka jakie składniki na marynatę?
6 sztuk skrzydełek drobiowych
1 łyżka ketchupu ostry/łagodny
1 łyżka majonezu
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
Jak zrobić pieczone skrzydełka drobiowe?
- skrzydełka umyj i odetnij lotki, podziel następnie na połowę
- w misce wymieszaj składniki marynaty
- obtocz poporcjowane skrzydełka w marynacie i pozostaw w lodówce przynajmniej na 2 godziny (im dłużej tym smaczniejsze)
- piecz skrzydełka na kratce do pieczenia przez ok. 50 minut w 180 stopniach (bez przykrycia)
Smacznego!
Lidka
Ekstra wyglądają. U mnie w piekarniku w tym czasie i tej temperaturze już by łapało czarne 🙂 Skrzydła piekę w 150 stopniach godzinę, a potem w 180 kilka minut. Zawsze mnie zadziwia jak piekarniki różnie działają.
Nie wiem jak skrzydełka,ale udka zawsze piekę w 200° C godzinę 🙂
Skrzydełka wyglądają apetycznie, marynata jest bardzo prosta wiec to idealne danie na szybki obiad dla całej rodziny.