Pieczone skrzydełka drobiowe

Autor Pieprzyć z Fantazją

Świetny pomysł na obiad, ciepłą przekąskę, a nawet na zimno. Bajecznie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego.

Wystarczy tylko kilka prostych składników, by zrobić te pyszne skrzydełka. Po upieczeniu skórka jest chrupka a środek miękki.

Idealna przekąska na imprezę, jako dodatek mięsny do obiadu. Jeśli macie więcej skrzydełek, to zwiększcie proporcje składników marynaty. Podałam tu ilość wystarczającą na 6-8 skrzydełek. Nie ma potrzeby ich porcjować, ale jak dla mnie w mniejszych kawałkach są wygodniejsze w konsumpcji.

Pieczone skrzydełka jakie składniki na marynatę?

6 sztuk skrzydełek drobiowych
1 łyżka ketchupu ostry/łagodny
1 łyżka majonezu

3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej

Jak zrobić pieczone skrzydełka drobiowe?

  • skrzydełka umyj i odetnij lotki, podziel następnie na połowę
  • w misce wymieszaj składniki marynaty
  • obtocz poporcjowane skrzydełka w marynacie i pozostaw w lodówce przynajmniej na 2 godziny (im dłużej tym smaczniejsze)
  • piecz skrzydełka na kratce do pieczenia przez ok. 50 minut w 180 stopniach (bez przykrycia)

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wojciech
3 lat temu

Ekstra wyglądają. U mnie w piekarniku w tym czasie i tej temperaturze już by łapało czarne 🙂 Skrzydła piekę w 150 stopniach godzinę, a potem w 180 kilka minut. Zawsze mnie zadziwia jak piekarniki różnie działają.

Urszula
Urszula
3 lat temu
Reply to  Wojciech

Nie wiem jak skrzydełka,ale udka zawsze piekę w 200° C godzinę 🙂

Bernadeta
Bernadeta
3 lat temu

Skrzydełka wyglądają apetycznie, marynata jest bardzo prosta wiec to idealne danie na szybki obiad dla całej rodziny.

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x