Kotlet schabowy w mleku i cebuli

Autor Pieprzyć z Fantazją

Popularny w Polsce kotlet schabowy, ale w delikatnej odsłonie. Dodatki sprawiają, że mięso rozpływa się w ustach i nie jest wysuszone.

Kotlet schabowy w mleku i cebuli to pyszna propozycja nie tylko na niedzielny obiad. Osobiście jestem fanką schabowych i mogę je jeść w każdym dniu tygodnia i to dzień w dzień 🙂 Moje schabowe namoczyłam w mleku z dodatkiem cebuli. Robiłam różne kombinacje tej marynaty, czasami tylko z solą, czasami z dodatkiem gotowej pysznej naturalnej mieszanki do kotletów schabowych.
Kotlety schabowe po namoczeniu w mleku są delikatne i kruche. Smakują wybornie i zachęcam by spróbować zrobić właśnie w ten sposób kotlety.

Jakie składniki są potrzebne do kotletów schabowych w mleku?

4 plastry schabu
1 duża cebula
500 ml mleka
sól, pieprz czarny i ziołowy
mąka
bułka tarta
2 jajka
olej do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe w mleku?

  • Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Wlałam do miski mleko, dosypałam 1 łyżeczkę soli i dodałam pokrojoną w piórka cebulę.
  • Przełożyłam plastry schabu do miski z mlekiem. Wstawiłam do lodówki wieczorem a w porze obiadowej następnego dnia wyjęłam i smażyłam.
  • Odsączyłam mięso z mleka, oprószyłam delikatnie solą, pieprzem czarnym i ziołowym i obtoczyłam w mące.
  • Następnie wymoczyłam z każdej strony w jajku i obtoczyłam w bułce tartej.
  • Smażyłam na patelni z rozgrzanym olejem na średniej mocy ogniu do zezłocenia się panierki.

Smacznego!
Lidka

4 5 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu

Dobry schabowy to ja lubię. Wiele razy już chciałam spróbować przygotować go w ten sposób więc w koncu muszę spróbowac

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x