Popularny w Polsce kotlet schabowy, ale w delikatnej odsłonie. Dodatki sprawiają, że mięso rozpływa się w ustach i nie jest wysuszone.
Kotlet schabowy w mleku i cebuli to pyszna propozycja nie tylko na niedzielny obiad. Osobiście jestem fanką schabowych i mogę je jeść w każdym dniu tygodnia i to dzień w dzień 🙂 Moje schabowe namoczyłam w mleku z dodatkiem cebuli. Robiłam różne kombinacje tej marynaty, czasami tylko z solą, czasami z dodatkiem gotowej pysznej naturalnej mieszanki do kotletów schabowych.
Kotlety schabowe po namoczeniu w mleku są delikatne i kruche. Smakują wybornie i zachęcam by spróbować zrobić właśnie w ten sposób kotlety.
Jakie składniki są potrzebne do kotletów schabowych w mleku?
4 plastry schabu
1 duża cebula
500 ml mleka
sól, pieprz czarny i ziołowy
mąka
bułka tarta
2 jajka
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe w mleku?
- Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Wlałam do miski mleko, dosypałam 1 łyżeczkę soli i dodałam pokrojoną w piórka cebulę.
- Przełożyłam plastry schabu do miski z mlekiem. Wstawiłam do lodówki wieczorem a w porze obiadowej następnego dnia wyjęłam i smażyłam.
- Odsączyłam mięso z mleka, oprószyłam delikatnie solą, pieprzem czarnym i ziołowym i obtoczyłam w mące.
- Następnie wymoczyłam z każdej strony w jajku i obtoczyłam w bułce tartej.
- Smażyłam na patelni z rozgrzanym olejem na średniej mocy ogniu do zezłocenia się panierki.
Smacznego!
Lidka
Dobry schabowy to ja lubię. Wiele razy już chciałam spróbować przygotować go w ten sposób więc w koncu muszę spróbowac
[…] Schab dla wielu z nas jest kulinarnym wyzwaniem, ponieważ jest to dość chudym kawałkiem wieprzowiny i łatwo go wysuszyć „na wiór”. W mojej kuchni sprawdził się sposób pieczenia mięsa w niskiej temperaturze. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na pyszną karkówkę (dodam, że zdjęcie wywołuje kontrowersje do dzisiaj 😀 Tak to była z pewnością karkówka, ale dość słuszny kawał przekrojony w poprzek włókien ). Kotlety schabowe są bardzo popularne w naszej polskiej kuchni, a pomysłów na ich przygotowanie jest bardzo dużo. Może zainteresuje Cię przepis na kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli? […]
Co z mlekiem, które zostało? Dla mnie szkoda wyzuczać. Ale raczej nie nadaje się już do niczego. Może macie pomyśl jak je wykorzystać.
Ja już raczej nic z tego bym nie robiła. No może ostatecznie namoczyć bułkę do kotletów mielonych. Jednak pozostaję przy tym, by nie robić nic.
Żaden olej do smażenia ! Tylko smalec wieprzowy !!! Specjalistko!
Rozumiem sarkazm, jeśli wylanie swoich frustracji u mnie na blogu w komentarzu przyniosło Ci ulgę to bardzo się cieszę 🙂 Twoją złość czuć nawet przez łącza internetu. Jednak zanim kogoś następnego będziesz rugał to zastanów się jak ta osoba przyjmuje krytykę. Są osoby, które bardzo źle to znoszą i cierpią „bogu ducha winne”. Co do kotleta, bo o to wojna….. Ludzie smażą i na oleju i na smalcu. Owszem na smalcu smażone mięso jest smaczne i kruche, ale istnieje również olej do smażenia, który w każdym domu jest używany do właśnie takich potraw. Dziękuję za komentarz! Pozdrawiam ciepło!