Dorsz w winnym sosie pomidorowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Ryby można przygotowywać na wiele sposobów. Tym razem propozycja na dorsza w sosie pomidorowym z wyraźną winną nutą.

Uwielbiam ryby i moja rodzina również. Często jednak jadamy smażone w panierce z dodatkiem ziemniaków lub frytek. Specjalistą w przygotowywaniu takich ryb jest małżonek. Chwała mu za to, bo ja czasami wysuszam mięso, chyba, że robię je w cieście naleśnikowym, to sprawa ma się inaczej.

Przygotowanie dorsza, lub innej ryby (np. mintaja, miruny) w ten sposób jest bardzo proste. Długość smażenia zależy od grubości fileta, ja w sklepie wybierałam grubszy kawałek ok. 40 dkg. Płat wystarczył na 5 porcji.
Jeśli nie macie wina, to nic a nic się nie stanie, będzie wtedy dorsz w sosie pomidorowym bez wina.
Dorsza podałam z kaszą jaglaną.

Jakie składniki są potrzebne by zrobić dorsza w sosie winnym pomidorowym?

1 ofiletowany płat dorsza
1 cebula
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietanki 30%
4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
papryka ostra i słodka

3-4 łyżki oleju
natka pietruszki do oprószenia

Jak zrobić dorsza w sosie pomidorowym?

  • płat podziel na dowolną na kilka kawałków, na tyle ile potrzebujesz, oprósz solą z każdej strony
  • na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, wyłóż kawałki ryby
  • obsmaż rybę z każdej strony, wszystko rób na małym ogniu, by cebula nie przypaliła się
  • wymieszaj wino, śmietankę i koncentrat pomidorowy, już w tej chwili możesz dodać papryki w proszku
  • wlej mieszankę do zawartości patelni i przez kilka chwil redukuj sos przez ok. 2 -3 minuty (wszystko rób bez przykrycia)
  • na koniec przypraw do swojego smaku solą, paprykami i pieprzem

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb. Świetne danie, wino z pewnością wyśmienicie podnosi smak!

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x