Ryby można przygotowywać na wiele sposobów. Tym razem propozycja na dorsza w sosie pomidorowym z wyraźną winną nutą.
Uwielbiam ryby i moja rodzina również. Często jednak jadamy smażone w panierce z dodatkiem ziemniaków lub frytek. Specjalistą w przygotowywaniu takich ryb jest małżonek. Chwała mu za to, bo ja czasami wysuszam mięso, chyba, że robię je w cieście naleśnikowym, to sprawa ma się inaczej.
Przygotowanie dorsza, lub innej ryby (np. mintaja, miruny) w ten sposób jest bardzo proste. Długość smażenia zależy od grubości fileta, ja w sklepie wybierałam grubszy kawałek ok. 40 dkg. Płat wystarczył na 5 porcji.
Jeśli nie macie wina, to nic a nic się nie stanie, będzie wtedy dorsz w sosie pomidorowym bez wina.
Dorsza podałam z kaszą jaglaną.
Jakie składniki są potrzebne by zrobić dorsza w sosie winnym pomidorowym?
1 ofiletowany płat dorsza
1 cebula
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietanki 30%
4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
papryka ostra i słodka
3-4 łyżki oleju
natka pietruszki do oprószenia
Jak zrobić dorsza w sosie pomidorowym?
- płat podziel na dowolną na kilka kawałków, na tyle ile potrzebujesz, oprósz solą z każdej strony
- na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, wyłóż kawałki ryby
- obsmaż rybę z każdej strony, wszystko rób na małym ogniu, by cebula nie przypaliła się
- wymieszaj wino, śmietankę i koncentrat pomidorowy, już w tej chwili możesz dodać papryki w proszku
- wlej mieszankę do zawartości patelni i przez kilka chwil redukuj sos przez ok. 2 -3 minuty (wszystko rób bez przykrycia)
- na koniec przypraw do swojego smaku solą, paprykami i pieprzem
Smacznego!
Lidka
Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb. Świetne danie, wino z pewnością wyśmienicie podnosi smak!