Cukierki krówki zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem, moimi ulubionymi były krówki ciągutki.
Dlaczego krówki kojarzą mi się z dzieciństwem? Bo właśnie w tym czasie rzucałam się na nie jak Reksio na kiełbasę 😀 Teraz już mniej jadam słodyczy, staram się panować nad takimi słabościami.
Jednak ile frajdy jest przy przygotowaniu samemu takich cukierków! Emocje sprzed wielu lat wracają, fajnie poczuć się czasami jak dziecko.
To są krówki bez mleka skondensowanego, wolałam użyć prostych składników, takich które mam zawsze w lodówce.
Krówki przepis
600 ml śmietanki 30%
15 dkg masła
1,5 szklanki cukru
16g cukru wanilinowego
Krówki jak zrobić samemu?
- wszystkie produkty włóż do garnka i zagotuj
- gotuj na średniej wielkości ogniu często mieszając
- gotowanie potrawa ok. 1 godziny, masa ma być gęsta i nabrać karmelowego koloru
- gorącą masę wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej
- ostudź, wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc
- na drugi dzień pokrój stwardniałą masę, nadając kształt cukierków krówek
Smacznego!
Lidka