Krówki domowe

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cukierki krówki zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem, moimi ulubionymi były krówki ciągutki.

Dlaczego krówki kojarzą mi się z dzieciństwem? Bo właśnie w tym czasie rzucałam się na nie jak Reksio na kiełbasę 😀 Teraz już mniej jadam słodyczy, staram się panować nad takimi słabościami.
Jednak ile frajdy jest przy przygotowaniu samemu takich cukierków! Emocje sprzed wielu lat wracają, fajnie poczuć się czasami jak dziecko.

To są krówki bez mleka skondensowanego, wolałam użyć prostych składników, takich które mam zawsze w lodówce.

Krówki przepis

600 ml śmietanki 30%
15 dkg masła
1,5 szklanki cukru

16g cukru wanilinowego

Krówki jak zrobić samemu?

  • wszystkie produkty włóż do garnka i zagotuj
  • gotuj na średniej wielkości ogniu często mieszając
  • gotowanie potrawa ok. 1 godziny, masa ma być gęsta i nabrać karmelowego koloru
  • gorącą masę wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej
  • ostudź, wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc
  • na drugi dzień pokrój stwardniałą masę, nadając kształt cukierków krówek

Smacznego!
Lidka

4.3 3 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x