Domowy rosół drobiowy z wolnowaru

Autor Artykuł sponsorowany

Pyszny i klarowny rosół jest często wyzwaniem. Gotowany w wolnowarze nie może się nie udać, wychodzi idealny!

Dość długo zastanawiałam się nad kupnem wolnowaru. O jego zaletach słyszałam wielokrotnie, ale nie byłam do końca przekonana czy będzie mi służył na co dzień. Nie chciałam mieć kolejnego zbędnego „mebla” w domu.

Dzisiaj, pisząc to, stwierdzam, że wolnowar nabyłam i nie mam zbędnego „mebla”, który niepotrzebnie zajmuje miejsce w kuchni. Wybrałam wolnowar Crock-Pot z misą 5,7l, bardzo prosty w obsłudze. Posiada on funkcje gotowania LOW i HIGH oraz funkcję WARM – utrzymywania potrawy w cieple. Ma również wyświetlacz z zegarem, na którym można ustawić czas przygotowywania dania.

Pierwsze potrawy, które zrobiłam w wolnowarze to tradycyjne polskie dania. Bigos, rosół, uznałam, że spróbuję najpierw zrobić te, które lubią być długo pieszczone przez ciepło.
Postanowiłam napisać tu o rosole, bo z pewnością już nie ugotuję go inaczej jak wyłącznie w wolnowarze. Urządzenie wydobyło najlepsze smaki z produktów, które dodałam. Zupa była klarowna, co jest dość ważne w przypadku rosołu.

Składniki:
2 skrzydła kacze
1 skrzydło indyka
1 szyja indyka
1 korpus kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
zielona część pora ok. 15 cm
1 cebula
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
lubczyk świeży lub suszony

natka pietruszki
sól, pieprz

Jak ugotować rosół w wolnowarze?

  • mięso umyłam w zimnej wodzie i wyłożyłam na blaszkę do pieczenia, piekłam 20 minut w 180 stopniach
  • przełożyłam następnie mięso do misy wolnowaru i dołożyłam obrane i umyte warzywa oraz dodatki
  • wlałam zimną wodę 2 cm ponad poziom mięsa i warzyw
  • nastawiłam wolnowar na 5 godzin i wybrałam opcję High
  • cebulę razem z łupinką opaliłam nad palnikiem na czarno i włożyłam do misy z produktami
  • na 5 godzin zapomniałam o rosole, w połowie jego grzania dosypałam odrobinę soli
  • rosół po 5 godzinach był już gotowy, doprawiłam tylko do smaku solą i pieprzem

Oczywiście rosół jest najsmaczniejszy z własnej produkcji makaronem, tak też podałam zupę mojej rodzinie.

Wolnowar Crock-Pot sprawdził się i efektami jestem zachwycona. Świetny pomysł dla zapracowanych jak i zwyczajne ułatwienie sobie prac kuchennych. Przygotowywanie potraw jest naprawdę bardzo przyjemne i proste, zaś smak nieporównywalny z gotowanymi w tradycyjny sposób.

Jestem jeszcze na etapie prób przygotowania innych potraw, zaskoczył mnie fakt, że w urządzeniu można upiec ciasto!

Wpis powstał we współpracy z Crock – Pot.

3.8 8 głosy
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Bernadeta
Bernadeta
4 lata temu

Uwielbiam rosół z wolnowaru. Praktycznie nie pamietam już smaku tej zupy z normalnego garnka. Chętnie wykorzystam patent na opieczenia wcześniej mięsa.

Iwona Banach
4 lata temu

Ja bardzo dużo używam wolnowaru, ale rosołu jeszcze nie robiłam, choć sama nie wiem dlaczego. Z pewnością będzie bardziej konsystencjonalny i smakowity. Nie wiem dlaczego sama na to nie wpadłam 🙂 dzięki za pomysł!

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
4 lata temu

Powiem Ci, że zastanawiałam się nad wolnowarem, ale mam tyle róznego sprzętu w kuchni, że powoli zaczyna brakować miejsca. Rosół wygląda bardzo apetycznie, zjadłabym z przyjemnością

Syy
Syy
2 lata temu

Dlaczego mój wyszedł zielony i mętny?

Translate »
5
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x