Kurczak w sosie śmietanowym z kalafiorem i szpinakiem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Filety z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem kalafiora i szpinaku.

To danie przygotujesz bez żadnych problemów. Wystarczy obsmażyć piersi z drobiu i przygotować sos, a to wszystko zrobisz na jednej patelni. Takie danie świetnie komponować będzie z kluseczkami, ryżem, pieczonymi ziemniakami czy kaszą. Surówkę przygotuj jaką lubisz, ale z pewnością bardziej pasuje tu lekka jej wersja np. z sałaty. Danie jest fajną propozycją na rodzinny obiad nawet w większym gronie. Myślę, że pozytywnie zaskoczysz swoich bliskich takim jedzeniem. Przygotuj odpowiednio tylko produkty i ciesz się smakiem! Blanszowanie oraz dodatek czosnku niweluje bardzo charakterystyczny zapach kalafiora dzięki czemu jest to nawet delikatny w smaku składnik sosu.
Moje dzieci były zachwycone i nie musiałam pozostałości chować do lodówki „na jutro”. Moją opinię podpieram ich zdaniem z którym się zawsze liczę. W końcu to najważniejsi smakosze w rodzinie!

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Kurczak w sosie śmietanowym z kalafiorem i szpinakiem – składniki:

3 garście szpinaku
1/2 główki kalafiora
50 ml tartego parmezanu
3 filety z piersi kurczaka
do kurczaka: 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka sproszkowanej cebuli, 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
sos:
400 ml śmietanki 36%
1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czosnku, 1 łyżeczka granulowanej cebuli, czarny pieprz
masło do smażenia

Kurczak w sosie śmietanowym z kalafiorem i szpinakiem – wykonanie:

Kalafiora podziel na małe różyczki, zblanszuj w gotującej się wodzie i odcedź. Szpinak umyj i odsącz nadmiar wody. Oczyszczone filety z kurczaka podziel na mniejsze kawałki i oprósz mieszanką przypraw. Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni obsmaż na dużym ogniu na rumiano kawałki mięsa i zdejmij z patelni. Wlej śmietankę oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i redukuj. Dodaj kalafiora oraz liście szpinaku oraz obsmażone filety. Wsyp parmezan i wymieszaj. Redukuj sos ok. 7-10 minut.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Przepisy Krok po Kroku

Wygląda zacnie, ciekawe czy jak dodam goudę zamiast parmezanu to będzie spoko. Pozdrawiam.

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x