Jeśli nie ma czasu na zawijanie gołąbków, to świetną alternatywą dla tradycyjnych będzie przygotowanie zapiekanki gołąbkowej.
Nie ma nic łatwiejszego jak zrobienie właśnie takiej zapiekanki, robi się ją o wiele krócej niż nasze polskie gołąbki a smak jest taki sam.
Świetna propozycja dla zapracowanych osób albo dla tych, które nie lubią w kuchni spędzać wolnego czasu.
Na końcu wpisu dodałam notatki, zerknij, może przydadzą Ci się te wskazówki.
Jakie składniki potrzebne są do przygotowania zapiekanki gołąbkowej?
1 kapusta ok. 1,2 kg
50 dkg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
15 dkg ryżu basmati bądź jaśminowego
sól, pieprz
Na sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
300 ml przecieru pomidorowego
sól, cukier, pieprz czarny i ziołowy
Jak przygotować zapiekankę gołąbkową?
- Kapustę w całości obgotuj przez ok. 25 minut. Odcedź wodę i odstaw do ostudzenia.
- Ryż ugotuj, ale nie do miękkości, wyłącz ogień pod garnkiem ok. 5 minut przed wskazanym czasem do gotowania na opakowaniu. Ostudź.
- Połącz ryż i mięso mielone,wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Kapustę przetnij na pół a potem na ćwiartki. Wytnij głąb i potnij lub poszatkuj kapustę w plastry na ok. 5 mm grubości lub na drobną kostkę.
- W naczyniu żaroodpornym na spód wyłóż kapustę zakrywając nią całe dno naczynia.
- Na to wyłóż połowę mięsa z ryżem i przykryj następną partią kapusty. Na to wyłóż znów mięso z ryżem i przykryj kapustą.
- Całość polej sosem pomidorowym.
- Sos pomidorowy: przecier pomidorowy zagotuj z koncentratem pomidorowym, dodaj odrobinę soli i cukru, Oprósz pieprzem.
- Zapiekaj pod przykryciem ok. 1,30 w 180 stopniach. Zanim wyłożysz na talerze zdejmij pokrywę i daj odsapnąć zapiekance przez ok. 20 minut.
Notatki:
miałam naczynie 5 l pojemności, zawartość sięgała połowy naczynia
można zrobić więcej sosu pomidorowego i polać nim zapiekankę już na talerzach
kapustę można pokroić w drobne kawałki to ładniej będzie się kroić po zapieczeniu
miałam białą kapustę, smaczna też będzie i z włoskiej
jeśli do tradycyjnych gołąbków dodajesz cebulę, zrób to i tym razem.
Smacznego!
Lidka
![](https://pieprzyczfantazja.pl/wp-content/uploads/2019/11/55135EED-627B-42F5-B853-2CAFB285885E-300x215.jpeg)
Genialne 🙂 znalazłam nazwę twojego bloga i nie mogłam wymyśli, o czym będzie. A tu o gotowaniu 🙂
Dzięki! <3 Nie przemawiała do mnie inna nazwa bloga, nie jest łatwo przebić się akurat z taką, ale ta Pieprzyć z Fantazją to jestem właśnie ja i moje gotowanie 😀 Kocham to co robię i tę nazwę również 😀 <3
fajna propozycja "gołabków" jak czasem robie gołabki bez zawijania na pateli z posztakowaną kapustą wszystko razem mieszam i formuję kotlety 😉
[…] wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty. Na moim blogu możecie znaleźć również zapiekankę gołąbkową, która jest również prosta do wykonania. Sami oceńcie, który przepis bardziej Wam pasuje. Przy […]
Wygląda naprawdę rewelacyjnie. 😉 Aż ślinka cieknie.