Zapiekanka gołąbkowa

Autor Pieprzyć z Fantazją

Jeśli nie ma czasu na zawijanie gołąbków, to świetną alternatywą dla tradycyjnych będzie przygotowanie zapiekanki gołąbkowej. 

Nie ma nic łatwiejszego jak zrobienie właśnie takiej zapiekanki, robi się ją o wiele krócej niż nasze polskie gołąbki a smak jest taki sam.

Świetna propozycja dla zapracowanych osób albo dla tych, które nie lubią w kuchni spędzać wolnego czasu.
Na końcu wpisu dodałam notatki, zerknij, może przydadzą Ci się te wskazówki.

Jakie składniki potrzebne są do przygotowania zapiekanki gołąbkowej?

 
1 kapusta ok. 1,2 kg
50 dkg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
15 dkg ryżu basmati bądź jaśminowego
sól, pieprz
 
Na sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
300 ml przecieru pomidorowego
sól, cukier, pieprz czarny i ziołowy

Jak przygotować zapiekankę gołąbkową?

  • Kapustę w całości obgotuj przez ok. 25 minut. Odcedź wodę i odstaw do ostudzenia.
  • Ryż ugotuj, ale nie do miękkości, wyłącz ogień pod garnkiem ok. 5 minut przed wskazanym czasem do gotowania na opakowaniu. Ostudź.
  • Połącz ryż i mięso mielone,wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • Kapustę przetnij na pół a potem na ćwiartki. Wytnij głąb i potnij lub poszatkuj kapustę w plastry na ok. 5 mm grubości lub na drobną kostkę.
  • W naczyniu żaroodpornym na spód wyłóż kapustę zakrywając nią całe dno naczynia.
  • Na to wyłóż połowę mięsa z ryżem i przykryj następną partią kapusty. Na to wyłóż znów mięso z ryżem i przykryj kapustą.
  • Całość polej sosem pomidorowym.
  • Sos pomidorowy: przecier pomidorowy zagotuj z koncentratem pomidorowym, dodaj odrobinę soli i cukru, Oprósz pieprzem.
  • Zapiekaj pod przykryciem ok. 1,30 w 180 stopniach. Zanim wyłożysz na talerze zdejmij pokrywę i daj odsapnąć zapiekance przez ok. 20 minut.
Notatki:
  • miałam naczynie 5 l pojemności, zawartość sięgała połowy naczynia
  • można zrobić więcej sosu pomidorowego i polać nim zapiekankę już na talerzach
  • kapustę można pokroić w drobne kawałki to ładniej będzie się kroić po zapieczeniu
  • miałam białą kapustę, smaczna też będzie i z włoskiej
  • jeśli do tradycyjnych gołąbków dodajesz cebulę, zrób to i tym razem.
Smacznego!
Lidka

5 4 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia Jaroszewska - Koci Punkt Widzenia

Genialne 🙂 znalazłam nazwę twojego bloga i nie mogłam wymyśli, o czym będzie. A tu o gotowaniu 🙂

Avrea
4 lat temu

fajna propozycja "gołabków" jak czasem robie gołabki bez zawijania na pateli z posztakowaną kapustą wszystko razem mieszam i formuję kotlety 😉

trackback

[…] wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty. Na moim blogu możecie znaleźć również zapiekankę gołąbkową, która jest również prosta do wykonania. Sami oceńcie, który przepis bardziej Wam pasuje. Przy […]

naćpana książkami

Wygląda naprawdę rewelacyjnie. 😉 Aż ślinka cieknie.

Translate »
5
0
Would love your thoughts, please comment.x