Rolada gołąbkowa

Autor Pieprzyć z Fantazją

Rolada gołąbkowa to alternatywa dla naszych polskich gołąbków. Jak dla mnie jest przy niej mniej pracy niż przy zawijaniu gołąbków.
Pyszne wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty.
Na moim blogu możecie znaleźć również zapiekankę gołąbkową, która jest również prosta do wykonania.
Sami oceńcie, który przepis bardziej Wam pasuje. Przy jednym i przy drugim nie ma naprawdę wiele pracy.

Składniki potrzebne do zrobienia rolady gołąbkowej:

kapusta włoska ok. 1 kg
50 dkg mięsa mielonego
20 dkg ryżu
passata pomidorowa 500 ml
sól, pieprz, cukier

Jak zrobić roladę gołąbkową?

  • Wykroiłam głąb z kapusty a następnie obgotowałam w całości i ostudziłam. Obrałam z liści.
  • Ryż ugotowałam, ale gotowałam krócej o 5 minut jak było napisane na opakowaniu. Ostudziłam.
  • Połączyłam mięso mielone z ryżem, przyprawiłam solą i pieprzem.
  • Obrane liście z kapusty rozłożyłam na folii na długość naczynia, w którym miałam zapiekać. Szerokość to ok. 35 cm.
  • Mięso mielone z ryżem wyłożyłam na liście i rozprowadziłam równo.
  • Po brzegach liście kapusty złożyłam do środka rolady. Zwinęłam roladę od strony, gdzie tych liści nie zakładałam. Pomocna przy tym mi była drewniana szpatułka do naleśników.
  • Zwiniętą roladę przełożyłam do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wyłożyłam liśćmi z kapusty i podlałam 1 szklanką wody.
  • Piekłam ok.1 godziny pod przykryciem w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu odlałam wywar i połączyłam go w garnku z passattą. Nastawiłam na gotowanie. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Roladę pokroiłam i polałam sosem pomidorowym.

Notatki:
* taką roladę robiłam również z białej kapusty, była również pyszna
* farsz proszę robić wedle własnego smaku, np. dodać pokrojoną i zrumienioną na tłuszczu cebulę
* farsz można urozmaicić startą na tarce o grubych oczkach i podduszoną marchewką
* liście układałam tak że jeden liść nakładałam na połowę następnego, tym samym warstwa liści była mocniejsza i grubsza

Smacznego!
Lidka

4.6 5 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
ALICJA
ALICJA
4 lat temu

DZIEŃ DOBRY
spróbuję ,fajny pomysł,ale z pekińską

AleTorcik
4 lat temu

Wygląda po prostu bajecznie, muszę to wypróbować!

maria
maria
4 lat temu

czy ryz ma byc ugotowany czy surowy

Kasia
4 lat temu

Gołąbki często u nas goszczą, ale w takiej formie jeszcze ich nie robiłam. Fajny pomysł. Na pewno do wypróbowania.

Maria
Maria
4 lat temu

Ja bym dodala cebulki do farszu.

Słodko Słodka
4 lat temu

Świetny pomysł 🙂

Basia
Basia
4 lat temu

Witam. Czy można taką roladę przygotować dzień wcześniej?

Ania
Ania
4 lat temu

Witam,chcę dzisiaj zrobić tą roladę ,w jakiej temperaturze ją piec w gazowym piekarniku?

Katarzyna
Katarzyna
3 lat temu

Wlasnie u mnie sie piecze, na dzisiejszy obiad 🙂 pachnie oblednie, dodalam cebulke i suszonego grzybka do farszu, dziekuje za pomysl 🙂

Anna
Anna
3 lat temu

Dzień dobry. Właśnie przygotowuję pani roladę i mam pytanie…w jakiej temperaturze ją piec?

Jadwiga
Jadwiga
3 lat temu

Witam. Rolada wg pani przepisu po niewielkiej modyfikacji piecze się w piekarniku. Modyfikacja polegała na dodaniu przesmazonej cebulki i do gotującego się ryżu wrzuciłem parę suszonych prawdziwków. Zobaczę co z tego wyjdzie. Po spróbowaniu podzielę się efektami. Pozdrawiam

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Tej wersji jeszcze nie próbowałam i chyba się skuszę, bo wygląda wspaniale 🙂

trackback

[…] ŹRÓDŁO PRZEPISU […]

Kuchnia na Wypasie
3 lat temu

Pomysł na roladę bardzo nam się spodobał. Zainspirowaliśmy się nim i zrobiliśmy własną wersję tej pięknej rolady. O źródle inspiracji poinformowaliśmy na blogu. Pozdrawiamy 🙂

Beata
Beata
3 lat temu

Czy ta Passata to taka z Biedronki? Jakaś ostra czy łagodna?

Translate »
20
0
Would love your thoughts, please comment.x