Dania główne

Rolada gołąbkowa

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rolada gołąbkowa to alternatywa dla naszych polskich gołąbków. Jak dla mnie jest przy niej mniej pracy niż przy zawijaniu gołąbków.
Pyszne wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty.
Na moim blogu możecie znaleźć również zapiekankę gołąbkową, która jest również prosta do wykonania.
Sami oceńcie, który przepis bardziej Wam pasuje. Przy jednym i przy drugim nie ma naprawdę wiele pracy.

Składniki potrzebne do zrobienia rolady gołąbkowej:

kapusta włoska ok. 1 kg
50 dkg mięsa mielonego
20 dkg ryżu
passata pomidorowa 500 ml
sól, pieprz, cukier

Jak zrobić roladę gołąbkową?

  • Wykroiłam głąb z kapusty a następnie obgotowałam w całości i ostudziłam. Obrałam z liści.
  • Ryż ugotowałam, ale gotowałam krócej o 5 minut jak było napisane na opakowaniu. Ostudziłam.
  • Połączyłam mięso mielone z ryżem, przyprawiłam solą i pieprzem.
  • Obrane liście z kapusty rozłożyłam na folii na długość naczynia, w którym miałam zapiekać. Szerokość to ok. 35 cm.
  • Mięso mielone z ryżem wyłożyłam na liście i rozprowadziłam równo.
  • Po brzegach liście kapusty złożyłam do środka rolady. Zwinęłam roladę od strony, gdzie tych liści nie zakładałam. Pomocna przy tym mi była drewniana szpatułka do naleśników.
  • Zwiniętą roladę przełożyłam do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wyłożyłam liśćmi z kapusty i podlałam 1 szklanką wody.
  • Piekłam ok.1 godziny pod przykryciem w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu odlałam wywar i połączyłam go w garnku z passattą. Nastawiłam na gotowanie. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Roladę pokroiłam i polałam sosem pomidorowym.

Notatki:
* taką roladę robiłam również z białej kapusty, była również pyszna
* farsz proszę robić wedle własnego smaku, np. dodać pokrojoną i zrumienioną na tłuszczu cebulę
* farsz można urozmaicić startą na tarce o grubych oczkach i podduszoną marchewką
* liście układałam tak że jeden liść nakładałam na połowę następnego, tym samym warstwa liści była mocniejsza i grubsza

Smacznego!
Lidka

4.2 18 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ALICJA
ALICJA
1 rok temu

DZIEŃ DOBRY
spróbuję ,fajny pomysł,ale z pekińską

AleTorcik
1 rok temu

Wygląda po prostu bajecznie, muszę to wypróbować!

maria
maria
1 rok temu

czy ryz ma byc ugotowany czy surowy

Kasia
1 rok temu

Gołąbki często u nas goszczą, ale w takiej formie jeszcze ich nie robiłam. Fajny pomysł. Na pewno do wypróbowania.

Maria
Maria
1 rok temu

Ja bym dodala cebulki do farszu.

Słodko Słodka
1 rok temu

Świetny pomysł 🙂

Basia
Basia
1 rok temu

Witam. Czy można taką roladę przygotować dzień wcześniej?

Ania
Ania
1 rok temu

Witam,chcę dzisiaj zrobić tą roladę ,w jakiej temperaturze ją piec w gazowym piekarniku?

Katarzyna
Katarzyna
8 miesięcy temu

Wlasnie u mnie sie piecze, na dzisiejszy obiad 🙂 pachnie oblednie, dodalam cebulke i suszonego grzybka do farszu, dziekuje za pomysl 🙂

Anna
Anna
7 miesięcy temu

Dzień dobry. Właśnie przygotowuję pani roladę i mam pytanie…w jakiej temperaturze ją piec?

Jadwiga
Jadwiga
6 miesięcy temu

Witam. Rolada wg pani przepisu po niewielkiej modyfikacji piecze się w piekarniku. Modyfikacja polegała na dodaniu przesmazonej cebulki i do gotującego się ryżu wrzuciłem parę suszonych prawdziwków. Zobaczę co z tego wyjdzie. Po spróbowaniu podzielę się efektami. Pozdrawiam

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
2 miesięcy temu

Tej wersji jeszcze nie próbowałam i chyba się skuszę, bo wygląda wspaniale 🙂

trackback

[…] ŹRÓDŁO PRZEPISU […]

Kuchnia na Wypasie
1 miesiąc temu

Pomysł na roladę bardzo nam się spodobał. Zainspirowaliśmy się nim i zrobiliśmy własną wersję tej pięknej rolady. O źródle inspiracji poinformowaliśmy na blogu. Pozdrawiamy 🙂

Beata
Beata
1 miesiąc temu

Czy ta Passata to taka z Biedronki? Jakaś ostra czy łagodna?

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x