Delikatny jak pianka, nie za słodki, taki właśnie jest sernik z mlekiem skondensowanym. Wystarczy tylko kilka składników, by cieszyć podniebienie pysznym ciastem.
Praktycznie zawsze piekę serniki z własnoręcznie mielonego twarogu lub gotowego trzykrotnie już zmielonego, tym razem użyłam sera z wiaderka. Wybierając odpowiedni ser zwróciłam uwagę na zawartość tłuszczu, mój miał 18%, to jak na ser wiaderkowy dość dużo. Nie zawiodłam się, ciasto wyszło smaczne.
Przygotowanie sernika zajmuje bardzo mało czasu. Nie należy zbyt długo mieszać składników, by niepotrzebnie nie napowietrzyć ciasta. Pod koniec mieszając już z pianą z białek należy to zrobić dokładnie i delikatnie.
Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, należy więc je wyjąć na 2-3 godziny z lodówki przed pieczeniem.
W moim serniku nie ma spodu, właściwie nawet przez chwilę nie pomyślałam, by wyłożyć herbatniki, ale to już indywidualna sprawa. Spodem do tego wypieku może być cienki biszkopt lub właśnie herbatniki. Ciasto w tortownicy 26 cm wychodzi dość wysokie, ja uznałam, że spód nie jest potrzebny.
Całość smakowo pięknie ubogaca pyszna polewa czekoladowa.
Jakie składniki są potrzebne żeby zrobić sernik z mlekiem skondensowanym?
6 jajek
1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub tłusty ser z wiaderka
2 budynie śmietankowe/waniliowe (każdy po 40g)
ekstrakt waniliowy lub zapach waniliowy
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki cukru
herbatniki (opcjonalnie)
tortownica 26 cm
Polewa:
10 dkg czekolady mlecznej
10 dkg masła 82%
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru
tortownica 26 cm
Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym?
- nagrzej piekarnik do 150 stopni, na spodzie piekarnika połóż naczynie z gorącą wodą
- oddziel żółtka od białek
- w misce wymieszaj ser, żółtka, mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy i budynie. Możesz użyć do tego miksera. Mieszaj krótko, tylko do połączenia składników
- w drugiej misce ubij białka z dodatkiem cukru na sztywną pianę
- delikatnie, za pomocą szpatułki wymieszaj masę serową z pianą z białek
- tortownicę wyłóż papierem, wyłóż herbatniki (jeśli chcesz mieć herbatnikowy spód) i delikatnie wylej masę serową
- wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 30 minut
- gdy ciasto się już upiecze, pozostaw je w piekarniku do całkowitego ostudzenia
- gdy ciasto ostygnie zrób polewę: w rondelku z 3 łyżkami wody rozpuść masło i czekoladę, dodaj kakao (najlepiej przesiane) oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników. Nie gotuj. Polej polewą ciasto.
Smacznego!
Lidka
Nigdy nie dodawałam mleka skondensowanego do sernika. Ciekawy pomysł 🙂
fajny serniczek
Smaczny, zrobiłam, tylko chyba autorce uciekł gdzieś ten budyń….
Dziękuję 🙂 Już jest 🙂
Zaraz sprawdzę czy w odpowiedniej formie go dodałam 😄
No i już nie muszę szukać recepty na sernik. Super.
A jaka tortównica? Rozmiar
Małgosiu, 26 cm
BYDYNIE Z CUKREM CZY BEZ CUKRU ?
Proponuję bez cukru. Chociaż mi się zdarza używać tych z cukrem.
dziękuje , w tym roku robię z Pani przepisów placki 😉
super 😀 Cieszę się, pisz jeśli będziesz mieć pytania. Szybciej odpowiem na pytania jesli napiszesz na messenger przez mój fanpage lub mail podany na blogu. Teraz może mam więcej czasu i zaglądam na blog, ale jak będzie przedświąteczne szaleństwo, to komputer pewnie tylko wieczorem będę włączać i łatwiej mi będzie odpowiadać na pytania przez telefon 🙂
Temperatura pieczenia 150 cały czas? pozdrawiam
tak, dlatego tak długi czas pieczenia
Sprecyzuj proszę. W przepisie najpierw podane, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a potem jest puszka schłodzonego mleka skondensowanego. Czy mleko tez wyjąć z lodówki 2-3godz wcześniej?
I nie mogę się nadziwić, że sernik nic nie opadl, wręcz widać u Ciebie „górkę ” 🙂
Pozdrawiam
serniki zawsze pozostawiam w piekarniku nawet po jego wyłączeniu. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia piekarnika.
Super sernik Jesteś mega!
Czy to naczynie z wodą ma być w piekarniku przez cały czas pieczenia aż do wystygnięcia?
Tak, ja zawsze trzymam do samego końca, do wyjęcia ciasta z piekarnika.