Sernik z mlekiem skondensowanym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Delikatny jak pianka, nie za słodki, taki właśnie jest sernik z mlekiem skondensowanym. Wystarczy tylko kilka składników, by cieszyć podniebienie pysznym ciastem.

Praktycznie zawsze piekę serniki z własnoręcznie mielonego twarogu lub gotowego trzykrotnie już zmielonego, tym razem użyłam sera z wiaderka. Wybierając odpowiedni ser zwróciłam uwagę na zawartość tłuszczu, mój miał 18%, to jak na ser wiaderkowy dość dużo. Nie zawiodłam się, ciasto wyszło smaczne.

Przygotowanie sernika zajmuje bardzo mało czasu. Nie należy zbyt długo mieszać składników, by niepotrzebnie nie napowietrzyć ciasta. Pod koniec mieszając już z pianą z białek należy to zrobić dokładnie i delikatnie.
Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, należy więc je wyjąć na 2-3 godziny z lodówki przed pieczeniem.
W moim serniku nie ma spodu, właściwie nawet przez chwilę nie pomyślałam, by wyłożyć herbatniki, ale to już indywidualna sprawa. Spodem do tego wypieku może być cienki biszkopt lub właśnie herbatniki. Ciasto w tortownicy 26 cm wychodzi dość wysokie, ja uznałam, że spód nie jest potrzebny.
Całość smakowo pięknie ubogaca pyszna polewa czekoladowa.

Jakie składniki są potrzebne żeby zrobić sernik z mlekiem skondensowanym?

6 jajek
1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub tłusty ser z wiaderka
2 budynie śmietankowe/waniliowe (każdy po 40g)
ekstrakt waniliowy lub zapach waniliowy
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

2 łyżki cukru
herbatniki (opcjonalnie)
tortownica 26 cm

Polewa:
10 dkg czekolady mlecznej
10 dkg masła 82%
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru

tortownica 26 cm

Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym?

  • nagrzej piekarnik do 150 stopni, na spodzie piekarnika połóż naczynie z gorącą wodą
  • oddziel żółtka od białek
  • w misce wymieszaj ser, żółtka, mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy i budynie. Możesz użyć do tego miksera. Mieszaj krótko, tylko do połączenia składników
  • w drugiej misce ubij białka z dodatkiem cukru na sztywną pianę
  • delikatnie, za pomocą szpatułki wymieszaj masę serową z pianą z białek
  • tortownicę wyłóż papierem, wyłóż herbatniki (jeśli chcesz mieć herbatnikowy spód) i delikatnie wylej masę serową
  • wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 30 minut
  • gdy ciasto się już upiecze, pozostaw je w piekarniku do całkowitego ostudzenia
  • gdy ciasto ostygnie zrób polewę: w rondelku z 3 łyżkami wody rozpuść masło i czekoladę, dodaj kakao (najlepiej przesiane) oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników. Nie gotuj. Polej polewą ciasto.

Smacznego!
Lidka

3.9 27 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
wedelka
1 rok temu

Nigdy nie dodawałam mleka skondensowanego do sernika. Ciekawy pomysł 🙂

Grażyna
Grażyna
1 rok temu

fajny serniczek

Ala
Ala
1 rok temu

Smaczny, zrobiłam, tylko chyba autorce uciekł gdzieś ten budyń….

Ala
Ala
1 rok temu

Zaraz sprawdzę czy w odpowiedniej formie go dodałam 😄

Jacek
1 rok temu

No i już nie muszę szukać recepty na sernik. Super.

Malgorzata
Malgorzata
1 rok temu

A jaka tortównica? Rozmiar

ANNA
ANNA
1 rok temu

BYDYNIE Z CUKREM CZY BEZ CUKRU ?

ania
ania
1 rok temu

dziękuje , w tym roku robię z Pani przepisów placki 😉

Iwona
Iwona
1 rok temu

Temperatura pieczenia 150 cały czas? pozdrawiam

Anna
Anna
5 miesięcy temu

Sprecyzuj proszę. W przepisie najpierw podane, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a potem jest puszka schłodzonego mleka skondensowanego. Czy mleko tez wyjąć z lodówki 2-3godz wcześniej?
I nie mogę się nadziwić, że sernik nic nie opadl, wręcz widać u Ciebie „górkę ” 🙂
Pozdrawiam

Ryszard
Ryszard
5 miesięcy temu

Super sernik Jesteś mega!

Translate »
17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x