Zupa pomidorowa w polskiej kuchni często zdarza się w poniedziałki…
Czy jest sens pisać o zupie pomidorowej? Pomyślałam, że tak. Ile domów tyle pomysłów na jej wykonanie. Może mój pomysł komuś się przyda?
Mi zajęło kilka lat by zrobić dobrą zupę pomidorową. Nie wiem dlaczego, ale mamy zupa była zawsze najsmaczniejsza, ale z czasem i ja doszłam do wprawy.
Gotuję moją pomidorową na wiele sposobów. Tym razem zrobiłam na rosole i z moimi ulubionymi kluseczkami lanymi. Bardzo je lubię a moja córka od najmłodszych lat zajadała się takimi.
Najlepsza zupa pomidorowa według mnie jest gotowana z przecierem pomidorowym, ale zdarza się, że tego akurat nie mam w szafce, używam wtedy więc gęstego koncentratu pomidorowego. Wybieram w sklepie zawsze ten najbardziej gęsty i ciemny.
Lane kluski robię z mąki i jajek, na jedno jajko przypada 2-3 łyżki mąki, wszystko zależy od wielkości jajek. Można ciasto odrobinę posolić.
Jakie składniki na zupę pomidorową z kluskami?
do 2 litrów rosołu
1 słoiczek 190 g dobrego koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki śmietanki 30 %
sól, pieprz, cukier
natka pietruszki
lubczyk ( miałam suszony)
Na kluseczki:
3 jajka rozm. L
6 -8 łyżek mąki
Jak zrobić zupę pomidorową z lanymi kluskami?
- Rosół zagotowałam z koncentratem pomidorowym.
- W kubeczku wymieszałam mąkę i jajka na gładką i ciężko lejącą się masę.
- Wlewałam takie ciasto cienką strużką do wolno gotującej się zupy. Delikatnie mieszałam w tym czasie drewnianą łyżką zupę, robiąc tym samym miejsce dla następnej porcji ciasta.
- Zagotowałam całość od czasu do czasu mieszając, by kluski nie przywarły do dna garnka.
- Kiedy kluski już wypłynęły na wierzch i napuchły, dodałam łyżeczkę lubczyku suszonego, wlałam śmietankę i przyprawiłam do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przed podaniem posypałam natką pietruszki dla tych, co lubią taki dodatek.
Notatki:
* to jest wersja pomidorowej na samym koncentracie, można dolać również przecieru pomidorowego, jeśli mamy
* jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodać cukru, poprawia smak zupy
* śmietankę wlewać na koniec, zdarzało mi się robić lane kluski na zabielonej już zupie, ze śmietanką nic się nie działo, nie warzyła się
* od jakości koncentratu zależy smak zupy
* do klusek w razie potrzeby dodać mąki, masa nie może być za rzadka, bo kluski znikną w zupie i tylko ją zagęszczą
* im dłużej zupa pomidorowa z kluskami będzie stała tym będzie bardziej gęsta
Smacznego!
Lidka
Kluski lane kojarzą mi się bardzo z dzieciństwem. Uwielbiam je nadal… Pyszna zupka 🙂
o w takiej wersji to nie jadłam 🙂 chętnie wypróbuję 🙂
Smaki dzieciństwa ❤
Taką pomidorówkę to bym zjadła,pyszna wersja 🙂