Cześć!
Jeśli w niedzielę na obiad był rosół to na 99% jest pewne, że w poniedziałek będzie pomidorowa.
Czasami robię pomidorową na maśle bez rosołu.
Ta pomidorowa jednak nie jest na maśle czy bulionie z warzyw a na prawdziwym rosole!
Skorzystałam z pomysłu mojej córki i gotuję tę zupę z maślanką.
Składniki:
* 1litr rosołu drobiowego
* przecier pomidorowy ok. 0,5 l.
* 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
* 1 łyżka mąki
* 3/4 szklanki maślanki
* sól, pieprz, natka z pietruszki, bazylia
Rosół gotuję z przecierem i koncentratem. Mąkę rozprowadzam w 1/3 szklanki wody i zagęszczam gotującą się pomidorową.
Maślankę łączę ze śmietaną i dodaję kilka łyżek gorącej zupy. Wszystko razem energicznie mieszam. Często do tego używam trzepaczki do jajek.
Wyłączam ogień pod zupą i przyprawiam do smaku solą, pieprzem. Przed podaniem posypuję natką z pietruszki. Jeśli zostaje jakaś marchew z rosołu to dokładam do talerzy również i marchew.
Oczywiście podaję z makaronem.
Prosta, smaczna i bez udziwnień nasza zupa pomidorowa 🙂
Smacznego!
Lidka