Zupa pomidorowa z rosołu drobiowego

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Jeśli w niedzielę na obiad był rosół to na 99% jest pewne, że w poniedziałek będzie pomidorowa.

Czasami robię  pomidorową na maśle bez rosołu.

Ta pomidorowa jednak nie jest na maśle czy bulionie z warzyw a na prawdziwym rosole!

Skorzystałam z  pomysłu mojej córki i gotuję tę zupę  z maślanką.

Składniki:

* 1litr rosołu drobiowego
* przecier pomidorowy ok. 0,5 l.
* 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
* 1 łyżka mąki
* 3/4 szklanki maślanki
* sól, pieprz, natka z pietruszki, bazylia

Rosół gotuję z przecierem i koncentratem. Mąkę rozprowadzam w 1/3 szklanki wody i zagęszczam gotującą się pomidorową.

Maślankę łączę ze śmietaną i dodaję kilka łyżek gorącej zupy. Wszystko razem energicznie mieszam. Często do tego używam trzepaczki do jajek.

Wyłączam ogień pod zupą  i przyprawiam do smaku solą, pieprzem. Przed podaniem posypuję natką z pietruszki. Jeśli zostaje jakaś marchew z rosołu to dokładam do talerzy również i marchew.
Oczywiście podaję z makaronem.

Prosta, smaczna i bez udziwnień nasza zupa pomidorowa 🙂

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x