Rogaliki półfrancuskie ze śliwką kalifornijską

Autor Pieprzyć z Fantazją

Idealnie puchate i cudnie rozpływające się w ustach ciasto. Rogaliki półfrancuskie idealne są na śniadanie czy do filiżanki kawy.

Ciasto jest niesamowicie przyjemne w wyrabianiu, miękkie, aksamitne i cudownie puchate. Jeśli zdecydujesz się upiec te rogaliki, ciasto zrób dzień wcześniej i przechowaj w lodówce. Smakiem zachwycisz domowników a z pewnością młodsze pociechy i łasuchów.

Wykrawałam trójkąty używając do tego radełka, chciałam nadać im nieco inny, fantazyjny wygląd. Jednak czym by nie wykrawać, to smakować będą fantastycznie!

Jakie składniki potrzebne są do zrobienia rogalików?

25 dkg masła lub margaryny
50 dkg mąki pszennej
5 dkg drożdży lub 2 opakowania suchych (każde po 7g)
10 dkg cukru pudru
20 dkg kwaśnej śmietany
1 jajko

Jakie składniki na nadzienie rogalików?

ulubiona twarda marmolada lub powidła śliwkowe
15 – 20 miękkich śliwek kalifornijskich

Czym udekorować rogaliki?

1 jajko
1/5 szklanki mleka
płatki migdałów

Jak zrobić rogaliki?

  • wszystkie składniki na rogaliki powinny mieć temperaturę pokojową
  • wymieszaj w misce wszystkie składniki na ciasto łącznie z pokruszonymi drożdżami
  • zagnieć ciasto, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc
  • na drugi dzień wyjmij ciasto z lodówki
  • śliwkę kalifornijską pokrój na drobniejsze kawałki
  • zagnieć ponownie ciasto, podziel na 3 części i każdą z tych części rozwałkuj na placki o średnicy 30 cm, podziel placki na 8 równych trójkątów
  • na każdy trójkąt wyłóż po łyżeczce marmolady i po kilka kawałków śliwki kalifornijskiej
  • zawiń trójkąty nadając im kształt rogala
  • każdego rogala posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posyp pokruszonymi płatkami migdałów
  • piecz rogale w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 – 25 minut

Smacznego!
Lidka

2 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x