Ciasto mocno czekoladowe, ale nie za słodkie. Świetnie komponuje z dodatkiem bitej śmietany lub owoców: wiśniami, borówkami czy truskawkami. Idealne na towarzyskie spotkanie przy kawie.
Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, tak samo jak szybko się je robi, tak samo szybko znika. Wygląd i smak niczym z cukierni, z pewnością przypadnie do serca miłośnikom czekolady. Nic tylko je upiec!
U mnie w domu to ciasto nie leży zbyt długo, więc domyślam się, że u Was będzie podobnie.
Różni się znacznie od popularnego Murzynka, jest bardziej mięsiste i głęboko czekoladowe.
Jakie składniki są potrzebne by zrobić ciasto czekoladowe?
25 dkg mąki pszennej
120 g masła
2 jajka
10 dkg czekolady gorzkiej
3,5 łyżki kakao (35g)
1 i 1/4 szklanki cukru (ok.25 dkg)
1,5 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 g cukier wanilinowego lub ekstrakt z wanilii
Na polewę:
100 g masła
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru
100 g czekolady mlecznej
1 płaska łyżeczka żelatyny
Jak zrobić ciasto czekoladowe?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia
- w misie utrzyj na puszystą masę masło, cukier i jajka
- dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, cukier wanilinowy
- wlej rozpuszczoną czekoladę i mleko, wymieszaj do połączenia składników
- wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 50 minut lub do suchego patyczka
- ja swoje ciasto zostawiłam w zamkniętym piekarniku przez ok. 20 minut, po tym czasie uchyliłam drzwiczki
- w rondelku rozpuść masło, połamaną czekoladę, dodaj cukier i kakao
- w 1/4 szklance gorącej wody rozpuść żelatynę i dodaj do polewy, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy
- polej polewą ciasto
Smacznego!
Lidka
Nie bardzo rozumiem skład na polewę czy może Pani sprawdzić składniki.
dziękuję, to jedno to 10 dkg czekolady, już poprawiam 🙂