Smaczne gofry zrobione we własnej kuchni wymagają dobrego przepisu i gofrownicy, która wypiecze je idealnie.
Jeśli najlepszy przepis na gofry nie jest jeszcze w zasięgu Twoich notatek kulinarnych, to dobrze trafiłeś. To ciasto jest idealne i nie potrzeba drogiego urządzenia by dobrze je wypiec. To są gofry jak z budki, wypróbuj i zobaczysz, że będziesz zachwycony.
Gofry jak z budki – składniki:
1/2 kostki masła (10dkg)
1/2 l mleka
1/2 kg mąki pszennej
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy 16 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Gofry jak z budki – jak zrobić?
- Masło roztopiłam i ostudziłam.
- Wszystkie składniki wymieszałam w jednej misce i wyrobiłam masę robotem ręcznym.
- Nakładałam łyżką wazową do gofrownicy.
Mam gofrownicę 1000W i smażyłam na max mocy. Gofrownice są różne. Ja swoją przed użyciem posmarowałam olejem – zmoczyłam kawałek ręcznika kuchennego w oleju i smarowałam kratkę.
Podawałam moje gofry z konfiturą z truskawek, bitą śmietaną, owocami sosem czekoladowym. Rozpusta smakowa! Jakie to było pyszne!
Smacznego!
Lidka
Świetnie wyglądają <3
Mam gofrownicę 1200 W więc na pewno wyjdą znakomite!
Przepis wart zanotowania👌
mniam 🙂 od kiedy mąż zakupił gofrownicę u nas gofry na 100 sposobów 🙂 tylko nigdy nie mam czasu by im zdjęcia zrobić 😀
Super goferki 🙂
Pyszne gofry