Popularne w kuchni polskiej ciasto najczęściej przygotowywane na święta wielkanocne i Boże Narodzenie. Idealne do filiżanki gorącej kawy.
Od zawsze lubiłam keksy, odkąd pamiętam, uwielbiałam dodatek słodkości do ciasta, dodatek kandyzowanych owoców. W moim domu rodzinnym nie było tradycji pieczenia keksa, ponieważ królowały w nim zazwyczaj makowce, serniki czy ptysie.
Do swojej kuchni wprowadziłam wiele nowych zwyczajów, a tylko dlatego, by okres świąteczny kojarzył się moim bliskim z czymś wyjątkowym do zjedzenia (pomijam oczywiście inne tradycje). Chciałam by ten wyjątkowy czas był iście świątecznym duchowo i kulinarnie.
Keksa piekę najczęściej na święta wielkanocne. Jest to ciasto ucierane i wymaga odrobinę cierpliwości w jego przygotowaniu. Istnieje kolejność wykonywanych czynności, ale lata gotowania i pieczenia nauczyły mnie pewnych skrótów. Jednak nie będę wprowadzać chaosu w sposobie przygotowania.
Jakie składniki są potrzebne by zrobić keks?
25 dkg masła
25 dkg mąki pszennej
5 jajek
18 dkg cukru
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka mleka
30 dkg mieszanki bakaliowej do keksa + 1 łyżka mąki
Jak zrobić keksa?
- składniki temperatura pokojowa
- piekarnik ustawiamy na 180 stopni C
- keksówka 30 cm długości
- bakalie wymieszaj z łyżką mąki
- oddziel żółtka od białek
- przesiej mąkę przez sito
- sodę zalej łyżką mleka i wymieszaj
- w misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę
- dodawaj kolejno po jednym żółtku wciąż ucierając
- dodaj mąkę, bakalie, sodę i wymieszaj na jednolitą masę
- w osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i połącz z ciastem za pomocą szpatułki
- wylej tak przygotowane ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą
- wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez pk. 60 minut lub do suchego patyczka
Smacznego!
Lidka
Żródło: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/475-klasyczny-keks
Dieta francuska:
Śniadanie: seks i keks
Obiad: keks i sex
Kolacja: tylko sex
Jeśli po tygodniu waga nie spadnie odstawić keks 😛
Keks jak marzenie. Przyznam, że bardzo dawno nie robiłam tego ciasta i nabrałam ochoty zaglądając tu do Ciebie 🙂