Keks

Autor Pieprzyć z Fantazją

Popularne w kuchni polskiej ciasto najczęściej przygotowywane na święta wielkanocne i Boże Narodzenie. Idealne do filiżanki gorącej kawy.

Od zawsze lubiłam keksy, odkąd pamiętam, uwielbiałam dodatek słodkości do ciasta, dodatek kandyzowanych owoców. W moim domu rodzinnym nie było tradycji pieczenia keksa, ponieważ królowały w nim zazwyczaj makowce, serniki czy ptysie.

Do swojej kuchni wprowadziłam wiele nowych zwyczajów, a tylko dlatego, by okres świąteczny kojarzył się moim bliskim z czymś wyjątkowym do zjedzenia (pomijam oczywiście inne tradycje). Chciałam by ten wyjątkowy czas był iście świątecznym duchowo i kulinarnie.
Keksa piekę najczęściej na święta wielkanocne. Jest to ciasto ucierane i wymaga odrobinę cierpliwości w jego przygotowaniu. Istnieje kolejność wykonywanych czynności, ale lata gotowania i pieczenia nauczyły mnie pewnych skrótów. Jednak nie będę wprowadzać chaosu w sposobie przygotowania.

Jakie składniki są potrzebne by zrobić keks?

25 dkg masła
25 dkg mąki pszennej
5 jajek
18 dkg cukru
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka mleka
30 dkg mieszanki bakaliowej do keksa
+ 1 łyżka mąki

Jak zrobić keksa?

  • składniki temperatura pokojowa
  • piekarnik ustawiamy na 180 stopni C
  • keksówka 30 cm długości
  • bakalie wymieszaj z łyżką mąki
  • oddziel żółtka od białek
  • przesiej mąkę przez sito
  • sodę zalej łyżką mleka i wymieszaj
  • w misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę
  • dodawaj kolejno po jednym żółtku wciąż ucierając
  • dodaj mąkę, bakalie, sodę i wymieszaj na jednolitą masę
  • w osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i połącz z ciastem za pomocą szpatułki
  • wylej tak przygotowane ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą
  • wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez pk. 60 minut lub do suchego patyczka

Smacznego!
Lidka

Żródło: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/475-klasyczny-keks

Dieta francuska:
Śniadanie: seks i keks
Obiad: keks i sex
Kolacja: tylko sex
Jeśli po tygodniu waga nie spadnie odstawić keks 😛

2.8 4 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Keks jak marzenie. Przyznam, że bardzo dawno nie robiłam tego ciasta i nabrałam ochoty zaglądając tu do Ciebie 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x