Sernik z brzoskwiniami na kakaowym cieście to nie lada przysmak dla miłośników wszelakich rodzajów serników.
Sernik z brzoskwiniami przygotowuje się bardzo łatwo, pięknie prezentuje się na stole a w smaku nie rozczaruje nikogo.
Na swoim blogu mam dużo przepisów na serniki, pieczone czy na zimno. Zapraszam do odwiedzin i przetestowania przepisu, który wpadnie Wam w oko. Dzielcie się ze mną opiniami, które ciasto najbardziej Wam smakowało, czy w jaki sposób Wy pieczecie serniki czy inne smakołyki.
Sernik z brzoskwiniami – składniki:
Ciasto:
40 dkg mąki
20 dkg masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-4 łyżki śmietany 18%
6 łyżek cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka cukru wanilinowego
Ser:
1 kg 30 dkg sera (półtłustego lub tłustego)
6 jajek rozm. L
15 dkg masła
30 dkg cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
Sernik z brzoskwiniami – jak zrobić?
1. Zmieliłam ser w maszynce
2. Brzoskwinie z puszki odsączyłam z soku i pokroiłam w drobne kawałki
3. Zrobiłam ciasto
Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam. W miarę potrzeby dodawałam więcej śmietany. Podzieliłam na dwie nierówne części i włożyłam na kilkanaście minut do zamrażarki. To ciasto dość szybko się chłodzi.
4. Zrobiłam masę serową
Kiedy ciasto chłodziło się zrobiłam masę serową. Całe jajka ( bez skorupek oczywiście) ubiłam z cukrem i cukrem wanilinowym. Ser rozwierciłam i wlewałam strużką ubite jajka. Wsypałam budyń. Rozwierciłam. Masło roztopiłam i wlałam do masy serowej. Wymieszałam wszystko na gładką masę.
5. Upiekłam ciasto
Blaszkę 24×35 cm wyłożyłam pergaminem do pieczenia.
Większą część ciasta starłam na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na papier i wyrównałam. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjęłam ciasto i wylałam połowę masy serowej. Pokrojone brzoskwinie rozłożyłam na masie i przykryłam je drugą częścią masy.
Na górę starłam mniejszy kawałek ciasta.
Wstawiłam do piekarnika i piekłam jeszcze ok. 50 minut.
Notatki:
* zamiast budyniu można dodać czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej
* potwierdzam, w cieście nie ma jajek
Smacznego!
Lidka
Pyszny serniczek. Kusi!
mniam
przepysznie wygląda
A nawierzch posypać rozdrobnionymi orzechami i mamy ciasto luksusowe mniam mniam .
Pycha
Jakiś patent aby sernik nie opadł po wyjęciu z piekarnika?
Nie wyciągać od razu. Po wyłączeniu piekarnika zostawić ciasto przez ok. 15 minut przy zamkniętych drzwiczkach. Później uchylić drzwiczki i tak pozostawić do całkowitego ostudzenia. U mnie się sprawdza ta metoda.
Jak zapewne już wiesz, na sernik nie trzeba mnie zbyt długo namawiać. Bosko wygląda!
Upiekłam sernik bardzo dobry ,tylko ciasta nie podpiekałam i do sera dałam ubitą pianę , dzięki za przepis:)
Cieszę się, że mogłam podsunąć pomysł <3 Dziękuję, że podzieliłaś się opinią Basiu <3