Mięso z indyka niewątpliwie jest jednym ze smaczniejszych dostępnych mięs na rynku. Filet z piersi indyka według tego przepisu bardzo smakował dzieciom, także zachęcam do zrobienia takiego dania.
Osobiście bardzo lubię mięso z indyka, ale chyba najbardziej filet z piersi i udziec. Podudzia już nie za specjalnie, ale to przez „ości” przy mięsie, smakowo jest jednak bardzo dobre.
Dość często przygotowuję dania z tej odmiany drobiu, ponieważ cieszą się powodzeniem wśród mojej rodziny, zresztą to mięso jest dość zdrowe.
Filet z indyka jest bardziej wdzięcznym mięsem jak dla mnie niż filet z kurczaka, bardziej wdzięczny w obróbce. Piersi z indyka mają to do siebie, że nie wysuszają się tak łatwo i są soczyste po smażeniu. Przy pieczeniu filetów z kurczaka wypada jednak bardziej zachować poczucie czasu.
Zapraszam na przepis po bardzo smaczne wydanie fileta z indyka w sosie śmietanowym.
Filet z indyka w sosie śmietanowym – składniki:
4 filety z piersi indyka
1 średniej wielkości marchewka
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 cebula
2 – 3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
oliwa z oliwek
natka pietruszki, koperek
Filet z indyka w sosie śmietanowym – jak zrobić?
- filety rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa
- oprósz mięso z każdej strony solą
- na patelnię wylej ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plasterki, zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach, wyłóż wszystko na rozgrzany tłuszcz
- gdy warzywa już zaczną się szklić odsuń je na bok patelni i wyłóż filety z indyka, obsmaż je z każdej strony
- dolej ok. 1/2 szklanki wody (może zajść potrzeba by dolać więcej) i gotuj mięso do miękkości przekręcając je z jednej na drugą stronę
- dosyp zioła prowansalskie
- gdy woda odparuje dolej śmietankę i redukuj sos jeszcze ok. 7 minut, wszystko rób na średniej mocy ogniu
- przypraw do smaku paprykami, solą i pieprzem, oprósz posiekaną natką z pietruszki
Smacznego!
Lidka
Wyszło przepyszne, dziękuję za przepis !
Bardzo dobre
Dodałam szałwię, mieszkałam w USA długo i to było zawsze dodawanie do indyka i bardzo pasuje