Filet z indyka w sosie śmietanowym z marchewką

Autor Pieprzyć z Fantazją

Mięso z indyka niewątpliwie jest jednym ze smaczniejszych dostępnych mięs na rynku. Filet z piersi indyka według tego przepisu bardzo smakował dzieciom, także zachęcam do zrobienia takiego dania.

Osobiście bardzo lubię mięso z indyka, ale chyba najbardziej filet z piersi i udziec. Podudzia już nie za specjalnie, ale to przez „ości” przy mięsie, smakowo jest jednak bardzo dobre.
Dość często przygotowuję dania z tej odmiany drobiu, ponieważ cieszą się powodzeniem wśród mojej rodziny, zresztą to mięso jest dość zdrowe.

Filet z indyka jest bardziej wdzięcznym mięsem jak dla mnie niż filet z kurczaka, bardziej wdzięczny w obróbce. Piersi z indyka mają to do siebie, że nie wysuszają się tak łatwo i są soczyste po smażeniu. Przy pieczeniu filetów z kurczaka wypada jednak bardziej zachować poczucie czasu.
Zapraszam na przepis po bardzo smaczne wydanie fileta z indyka w sosie śmietanowym.

Filet z indyka w sosie śmietanowym – składniki:

4 filety z piersi indyka
1 średniej wielkości marchewka
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 cebula
2 – 3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
oliwa z oliwek
natka pietruszki, koperek

Filet z indyka w sosie śmietanowym – jak zrobić?

  • filety rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa
  • oprósz mięso z każdej strony solą
  • na patelnię wylej ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plasterki, zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach, wyłóż wszystko na rozgrzany tłuszcz
  • gdy warzywa już zaczną się szklić odsuń je na bok patelni i wyłóż filety z indyka, obsmaż je z każdej strony
  • dolej ok. 1/2 szklanki wody (może zajść potrzeba by dolać więcej) i gotuj mięso do miękkości przekręcając je z jednej na drugą stronę
  • dosyp zioła prowansalskie
  • gdy woda odparuje dolej śmietankę i redukuj sos jeszcze ok. 7 minut, wszystko rób na średniej mocy ogniu
  • przypraw do smaku paprykami, solą i pieprzem, oprósz posiekaną natką z pietruszki

Smacznego!
Lidka



3.8 61 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
3 lat temu

Wyszło przepyszne, dziękuję za przepis !

Margaret
Margaret
3 lat temu

Bardzo dobre
Dodałam szałwię, mieszkałam w USA długo i to było zawsze dodawanie do indyka i bardzo pasuje

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x