Budyń jaglany z owocami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pyszny, sycący i lekkostrawny budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem owoców. Pomysł na śniadanie oraz na każdą chwilę, gdy będziecie mieć na niego ochotę.

Budyń jaglany z owocami to zdrowy i sycący posiłek. Proporcje, które podałam w przepisie wystarczą dla dwóch osób. Wyobraźcie sobie więc śniadanie we dwoje, pyszny posiłek a do tego zdrowy!
Mój organizm z upływem lat wyparł się tradycyjnych przyzwyczajeń, więc na blogu teraz możecie się spodziewać wielu zdrowych posiłków. Nie zrobiłam tego na siłę, ale chyba najadłam się już jajecznicami, boczkiem i grochówką. Pyszne to jedzenie i nie powiem, że nie tęsknię, bo bardzo tęsknię za takim…

Budyń jaglany z owocami to przede wszystkim zdrowy posiłek, a dlaczego? Kasza jaglana jest lekkostrawna, sycąca, a zarazem lekka. Ma właściwości antywirusowe, redukuje stan zapalny błon śluzowych, pełni również ważną rolę w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organiźmie. Spożywanie kaszy jaglanej pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Zawartość lecytyny pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Jeśli masz problem z cholesterolem to zachęcam Cię do spożywania właśnie kaszy jaglanej.

Budyń jaglany z owocami przygotowałam z dodatkiem owoców jakie akurat miałam w zamrażarce. Mrożony mus truskawkowy i jeżyny w końcu znalazły swoje zastosowanie inne niż ciasta owocowe 🙂 Zapraszam po przepis kochani!

Budyń jaglany z owocami przepis:

Składniki:
10 dkg kaszy jaglanej ( ok. pół szklanki)
2 szklanki mleka
3/4 szklanki np. musu truskawkowego
ulubione owoce na wierzch
syrop klonowy

1 łyżka masła

Budyń jaglany z owocami – wykonanie:

  • kaszę wypłukałam na sitku i przełożyłam do garnka
  • wlałam połowę odmierzonego mleka i nastawiłam na gotowanie
  • gotowałam ok. 15 minut, pod koniec gotowania dolałam pozostałe mleko
  • dodałam łyżkę masła, 2 łyżki syropu klonowego, wymieszałam i przykryłam pokrywką garnek z kaszą, odstawiłam na ok. 5 minut
  • po tym czasie zblendowałam na gładką masę
  • następnie wlałam do miseczek i polałam musem truskawkowym
  • ozdobiłam mrożonymi owocami

Smacznego!
Lidka


5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
2 lat temu

pomysł na zdrowy i pyszny deser dla dzieci i nie tylko 🙂 Mój mąż potrafi zjeść 3 porcje od razu. Ja zawsze staram się sama przygotowywać dzieciom coś słodkiego na deser lub na drugie śniadanie do szkoły. Uważam, że to dużo lepsze dla ich zdrowia niż sklepowe batony i ciastka. Wystarczy odpowiedni pomysł i dzieci są oczarowane 🙂

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
2 lat temu

Wspaniały, lekki deser. Niestety zawiera chyba wszystko, czego nie mogę, więc ja się nie skuszę. Aczkolwiek z pewnością jest pyszny i znajdzie wielu wielbicieli szczególnie, iż sezon na truskawki tuż, tuż 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x