Puszyste i delikatne w smaku ciasto serowe z dodatkiem wiśni idealne na ciepłe dni.
Sernik gotowany z wiśniami to pyszne ciasto bez pieczenia wyśmienite na każdą okazję. Nie trzeba rozkładać się z warsztatem pracy, by przygotować taką słodkość, ponieważ wystarczy trochę sera, herbatników i owoców ze słoika. Na moim blogu znajdziecie wiele pomysłów na serniki na zimno czy pieczone i zachęcam do przejrzenia kategorii ciasta i desery.
Sernik gotowany z wiśniami ma kremową konsystencję i nie wymaga „magicznych sztuczek” by nie opadł jak to bywa w przypadku serników pieczonych. Ten wyjdzie zawsze równy jak stół i jego przygotowanie nie przysporzy większego kłopotu. By przełamać delikatny śmietankowy smak dodałam dżem wiśniowy, ponieważ jak dla mnie takie połączenie smaków jest idealne.
Sernik gotowany z wiśniami – składniki:
1 kg sera mielonego
15 dkg masła
4 jajka
1 szklanka cukru
200 ml mleka
ekstrakt waniliowy
cukier wanilinowy 16 g
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 dkg herbatników
15 dkg masła do herbatników
słoiczek 280 ml konfitury lub dżemu wiśniowego
1 łyżka żelatyny
Sernik gotowany z wiśniami – wykonanie:
- herbatniki zblendowałam i wymieszałam z roztopionym masłem
- 2/3 ich części wyłożyłam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugniotłam i wyrównałam
- w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i połączyłam z dżemem wiśniowym, wylałam na herbatniki
- wstawiłam do lodówki do stężenia
- w garnku roztopiłam masło i cukry
- dodałam ser i wymieszałam, wciąż podgrzewałam masę
- w misce rozkłóciłam jajka i wlałam mleko, dosypałam następnie budynie i mąkę ziemniaczaną, zmiksowałam na gładką masę
- dodałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego
- cienką strużką wlewałam masę budyniowo – jajeczną do gotującego się sera, energicznie mieszałam
- trzeba uważać by masa nie przypaliła się podczas gotowania
- masę odstawiłam do częściowego wystudzenia
- następnie wylałam przestudzoną masę serową, wyrównałam i posypałam po wierzchu pozostałymi herbatnikami
Smacznego!
Lidka
Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Sprawdza się na każdą okazję i niemal każdy go lubi. Mam już kilka przepisów na jego przygotowanie, z których najczęściej korzystam. Jednak zbliżają się moje urodziny i chciałabym zaserwować coś nowego. Myślę, że ciasto według Twojego przepisu będzie doskonałym rozwiązaniem 🙂