Sernik z serkiem mascarpone i kajmakiem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pyszny sernik z mascarpone i kajmakiem, to prawdziwa uczta dla podniebienia i niebo w gębie dla miłośników serniczków.

Sernik z serkiem mascarpone i kajmakiem powstał pod wpływem chwili i nie był przepisem z „neta”, tylko z głowy. Zauważyłam, że zawsze jak piekę sernik, to robię go inaczej jak poprzednio. Czasami zerkam na własnego bloga jak na ściągawkę, ale i tak robię „po nowemu”. Serniki mają pewne sztywne zasady i ich należy się trzymać, później to już tylko odrobina własnej fantazji.

Sernik z serkiem mascarpone i kajmakiem tak jak inne serniki wymaga pieszczot ciepłem i traktowania iście po królewsku. Należy go doglądać, manipulować temperaturą ale zaznaczę, że warto. Sposób pieczenia sernika, jaki opisałam poniżej sprawdza się, gdy chcemy by sernik był „płaski jak stół”. Przyznam się, że do upieczenia tego ciasta użyłam sera z wiaderka z zawartością 18% tłuszczu. To miał być ser na naleśniki, ale wyszedł sernik 🙂

Zapraszam na przepis na sernik z serkiem mascarpone i kajmakiem.

Składniki:
1 kg zmielonego trzykrotnie sera białego
250 g serka mascarpone
1 budyń śmietankowy 40 g lub waniliowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru (szklanka 250 ml)
6 jajek rozm. L
100 g masła 82%
100 ml śmietanki 30%
opakowanie 16 g cukru wanilinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na wierzch:
1 puszka 400 g masy kajmakowej gotowej
płatki migdałów
1 łyżeczka żelatyny
Na spód:
250 g herbatników maślanych
175 g masła 82 %

Sernik z serkiem mascarpone i kajmakiem – wykonanie:

  • herbatniki zblendowałam na sypko i połączyłam z roztopionym masłem
  • wyłożyłam masą herbatnikową blaszkę 24×24 cm, wstawiłam do lodówki
  • masło do masy roztopiłam w mikrofali i odstawiłam do ostudzenia
  • wbiłam do miski jajka i utarłam cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę
  • dodałam ser biały oraz mascarpone i utarłam do połączenia składników
  • wlałam ekstrakt waniliowy, śmietankę, ostudzone masło, proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną, utarłam do połączenia składników
  • wylałam gotową masę na ciasteczkowy spód
  • zanim wstawiłam ciasto do piekarnika, nagrzałam go do 180 stopni i wstawiłam na dno piekarnika naczynie z gorącą wodą
  • piekłam sernik ok. 20 minut w takiej temperaturze, później zmniejszyłam na 150 i piekłam jeszcze ok. 1 godziny
  • po tym czasie wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam tak przez ok. 20 minut
  • następnie uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam sernik do całkowitego ostygnięcia
  • do rondla wlałam 3 łyżki wody i podgrzałam, dodałam masę kajmakową i za pomocą rózgi kuchennej roztrzepałam na jednolita masę
  • w 1/4 szklance gorącej wody rozpuściłam żelatynę i wlałam do kajmaku, wymieszałam
  • taką polewą polałam mój sernik
  • na koniec oprószyłam podprażonymi płatkami migdałów

Smacznego!
Lidka

3.9 69 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marzena T (Mania)
2 lat temu

Uwielbiam takie pyszne przepisy 😀 Jadłam już kiedyś taki sernik i był mega dobry 😀

trackback

[…] Sernik z serkiem mascarpone i kajmakiem […]

pirelka
2 lat temu

Wygląda przepysznie 🙂 uwielbiam puszyste serniki !

Marlena
Marlena
2 lat temu

Bardzo dobry sernik 🙂 Z małymi korektami zrobiony wczoraj.

Edyta
Edyta
2 lat temu

Witam, mam pytanie o śmietankę, czy musi być ona gęsta ?

Ewa
Ewa
1 rok temu

Jakie miary powinna mieć blaszka do pieczenia by sernik nie był za niski?

Aleksandra
Aleksandra
2 miesięcy temu

Można zrobić go bez spodu ?

Translate »
9
0
Would love your thoughts, please comment.x