Risotto z krewetkami i szparagami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Danie, którym możemy powitać najbardziej kochanych gości oraz rodzinę. Zaręczam, że będą zachwyceni prostotą, pięknym wyglądem i zakochani w smaku!

Risotto z krewetkami i szparagami to piękne, kolorowe, a nawet pokazowe danie. Jednak smak tak prostego w przygotowaniu risotto pozwala nam zapomnieć o kosztach. Pozostaje tylko błogi stan pozostały po zjedzeniu na podniebieniu, języku i żołądku.

Risotto z krewetkami i szparagami przygotowałam z krewetek wcześniej oczyszczonych z jelit i po wstępnej obróbce, posiadały tylko ogonki, które ściągnęłam przed smażeniem. Odcisnęłam je po rozmrożeniu z nadmiaru wody.
Risotto przyprawiałam na końcu, bulion drobiowy był bazą smakową całości dania, więc nie ma co się spieszyć z dosalaniem czy pieprzeniem.
Przyznam, że to danie, to risotto jest w czołówce lubianych dań w moim domu. Co mogę jeszcze napisać istotnego? Prawidłowo zrobione risotto powinno mieć konsystencję „brei”, zanim udało mi się pyknąć foto, to ryż wchłonął płyn……parował mi obiektyw aparatu od gorącego….
Risotto z krewetkami i szparagami – zapraszam po pyszny przepis!

Risotto z krewetkami i szparagami – składniki:

300 g ryżu Arborio
450 g krewetek
1 pęczek szparagów
1/3 szklanki białego wina wytrawnego
1 szalotka
3 ząbki czosnku

3 -4 łyżki startego parmezanu
ok. 700 ml rosołu drobiowego
1 papryczka chilli czerwona
masło, oliwa z oliwek
sól, pieprz, płaska łyżeczka kurkumy

Risotto z krewetkami i szparagami – wykonanie:

  • na patelni roztopiłam masło i dodałam posiekany czosnek, smażyłam chwilę
  • dodałam następnie rozmrożone i odciśnięte z nadmiaru wody krewetki i smażyłam ok. 1,5 minuty z każdej strony
  • zdjęłam krewetki z patelni
  • dolałam 3-4 łyżki oliwy i dodałam pokrojoną w kostkę szalotkę, zeszkliłam
  • wsypałam suchy ryż i smażyłam całość przez kilka minut, trzeba uważać by nie przypaliła się szalotka i czosnek
  • wlałam wino i gotowałam dotąd aż ryż wchłonął cały płyn
  • dodałam chilli posiekane w paski oraz kurkumę
  • po chochelce wlewałam bulion, robiłam do do momentu aż ryż zrobił się al dente ok. 15 minut
  • dodałam pokrojone w plasterki szparagi (wcześniej odcięłam zdrewniałą część), końcówki pozostawiłam niepokrojone
  • dodałam jeszcze odrobinę bulionu, ostatecznie risotto ma być „rzadkawe” a nie sypkie i dodałam odłożone wcześniej krewetki
  • wyłączyłam ogień pod patelnią i dodałam parmezan, wymieszałam
  • przyprawiłam do smaku solą i pieprzem

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni

Jak wiesz, na krewetki nie trzeba mnie długo namawiać, a jeszcze jak do tego są szparagi, dobry ryż i lampka wina – jestem w niebie

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x