Delikatny a zarazem sycący pomysł na bezmięsny obiad. Wystarczy kilka prostych składników i można delektować się wyśmienitym daniem.
Magia mediów społecznościowych nie ma granic i stąd tez mój pomysł na ten pyszny obiad. Na profilu Liliyummy znalazłam właśnie ten przepis i od razu wiedziałam, że muszę go wykonać. Od długiego czasu nie jem mięsa i szukam pomysłów i inspiracji na jarskie dania. Moje kubki smakowe zmieniły tez całkiem kierunek i tworzą nowe dania bez wykorzystania mięsa zwierzęcego.
Roladki z cukinii z ricottą w sosie pomidorowym zrobisz w szybki i niedrogi sposób. Możesz użyć cukinii jednej większej lub dwóch małych, zależy jak wygodniej będzie Ci ukroić zgrabne plastry. Możesz je podpiec w piekarniku, ale możesz je też pozostawić posolone by puściły sok. Wszystkie następne czynności wykonuje się bardzo sprawnie, ponieważ wystarczy tylko zawinąć i wymieszać. Ja swojego farszu nie soliłam, ale Ty jeśli chcesz możesz to zrobić Kieruj się własnym smakiem.
Roladki z cukinii z ricottą w sosie pomidorowym pozostaną w moim domowym menu na zawsze. Jednak nie zawsze posiada się ricottę pod ręką i co wtedy? Użyj 250 g twarogu mielonego, będzie również smacznie. Danie bez mięsa może być pyszne i to akurat takie jest.
Składniki na roladki:
2 nieduże cukinie
250 g serka ricotta
1 jajko
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Składniki na sos pomidorowy:
350 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
1 kulka mozzarelli
natka pietruszki do oprószenia
oliwa z oliwek
Roladki z cukinii z ricottą w sosie pomidorowym – wykonanie:
- cukinię pokrój w cienkie plastry nożem albo nożem do cięcia plastrów, ja użyłam tego drugiego, zdecydowanie ładniejsze wychodziły plastry przy użyciu noża do cięcia plastrów
- plastry cukinii oprósz solą i skrop oliwą z oliwek (z każdej strony)
- są dwie możliwości: albo odstaw plastry na ok. godzinę by cukinia puściła soki i delikatnie później odciśnij (tak by nie porwać) albo podpiecz w piekarniku w 220 stopniach przez 15 minut
- w miseczce wymieszaj ricottę, natkę pietruszki, jajo i przeciśnięty przez praskę czosnek, przypraw do smaku solą i pieprzem
- na plastry cukinii wyłóż po łyżeczce serowego farszu i zwiń w roladkę
- w innej miseczce wymieszaj passatę pomidorową z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
- do naczynia, w którym będziesz zapiekać roladki wlej ok. 3-4 łyżki sosu pomidorowego i wysmaruj dno
- wyłóż roladki i polej je sosem pomidorowym
- na każdą roladkę połóż kawałek mozzarelli
- piecz bez przykrycia w piekarniku nastawionym na góra – dół w 220 stopniach przez ok. 20 minut
Smacznego!
Lidka
właśnie córka przyrządziła mi to na kolacje bardzo pyszne
fajnie!!! <3