Popularny batonik Kinder Country w postaci ciasta, dlaczego nie? Idealne ciasto na kinder bal, idealne ciasto do filiżanki kawy.
Kinder Country to batonik znany chyba na całym świecie. Wyrób cukierniczy znalazł również swoje miejsce w polskiej kuchni w postaci ciasta bez pieczenia, bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymagający skomplikowanych składników. Moje dzieciaki były bardzo zadowolone efektem końcowym po zrobieniu tego ciasta.
Kinder Country zrobiłam z przepisu ze strony Przyślij Przepis, jest to strona mi dość bliska, ponieważ pojawiałam się na niej owego czasu jak i w miesięcznych ichnich publikacjach. Przepis jest sprawdzony, więc bez wahania możecie zrobić taki smakołyk we własnej kuchni.
Kinder Country – składniki:
Warstwa biała:
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 białe czekolady
3 szklanki płatków Nestle Kangus
Warstwa ciemna:
150 ml śmietanki 30%
2 mleczne czekolady
Spód:
250 g herbatników
Dodatkowo kangusy do posypania
Kinder Country – wykonanie:
- wyłóż spód tortownicy (moja miała 21 cm średnicy) herbatnikami
- rozpuść w kąpieli wodnej białe czekolady i ostudź
- w misce ubij na sztywną masę 200 ml śmietanki z mascarpone, dodaj czekoladę i ubijaj dotąd aż wszystko się połączy
- dodaj 3 szklanki kangusów i wymieszaj
- wyłóż białą masę na herbatniki
- na białą masę wyłóż warstwę herbatników
- rozpuść w kąpieli wodnej mleczne czekolady i ostudź
- ubij na sztywno 150 ml śmietanki i wymieszaj z czekoladą mleczną, następnie wylej na białą masę
- posyp całość płatkami kangus
Smacznego!
Lidka