Kolorowe podanie gulaszu z wieprzowiny zachęci niejednego niejadka by skosztować go chociaż odrobinę.
Osobiście nie jadam wieprzowiny, ale rodzina jest mięsożerna i przygotowuję im tego rodzaju dania. Kolorowy gulasz bardzo smakował domownikom i dlatego też znikła cała porcja potrawy, którą przygotowałam.
Z tej ilości produktów wystarczyło gulaszu dla 4 osób, podałam go z kaszą pęczak oraz naszą polską mizerią.
Smak dania wzbogaciłam polskimi ziołami typu: lubczyk, koperek i natka pietruszki. Jeśli nie macie swoich świeżych lub mrożonych, to można kupić taką gotową mieszankę na rynku. Świetny skład i pięknie podkręca aromat i smak przygotowywanego jedzenia.
Gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami – składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
2 łodygi selera naciowego
1 papryka czerwona
15 – 20 dkg mini marchewek lub 2 zwykłe marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła: natka pietruszki, lubczyk, koperek
sól, pieprz, papryka chilli w płatkach
1 łyżka mąki
Gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami – jak zrobić?
- mięso umyłam i pokroiłam w małą kostkę (ok. 1,5 cm)
- na patelni rozgrzałam olej i obsmażyłam mięso aż puściło soki
- mięso smażyło się we własnych sokach aż odparowały
- podlewałam wodą do miękkości mięsa po ok. 0,5 l do momentu jej odparowania
- gdy mięso było miękkie dodałam posiekany czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w paski paprykę, marchewkę, pokrojone łodygi selera i gotowałam do miękkości
- dodałam koncentrat pomidorowy, sól do smaku oraz chilli w płatkach oraz zioła
- zagęściłam gulasz łyżką mąki wymieszanej z 1/3 szklanki zimnej wody
- zdjęłam garnek z ognia, doprawiłam do smaku solą, pieprzem czarnym i chilli
Smacznego!
Lidka