Tacos z boczniakami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pyszna propozycja na wszelkiego rodzaju spotkania i imprezy.

W ten sposób podane boczniaki zadowolą niejednego miłośnika mięsa, a nie tylko osób go unikających. Idealna przekąska na imprezy dla dorosłych i dzieci na ciepło i na zimno. Przygotowanie nie jest skomplikowane, co chyba jest istotne gdy trzeba działać szybko.
Do zrobienia takich właśnie tacos użyłam gotowych „kieszonek” tacos, ale jeśli nie masz takich lub nie możesz nigdzie kupić, to wystarczy mała tortilla. Należy ją delikatnie podpiec na patelni, a następnie jeszcze ciepłą zawinąć np. na butelce czy szklance, by uzyskać pożądany kształt kieszonki. Zanim nałożysz farsz do tacos przypraw do własnego smaku.

Tacos z boczniakami – składniki:

500 g boczniaków
3 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 puszki krojonych pomidorów
1 łyżka musztardy Dijon
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
sól, pieprz

2-3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
mix sałat
gotowe tacos

Tacos z boczniakami – wykonanie:

Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i od razu porwane wzdłuż blaszek liście boczniaków. Smaż do momentu aż boczniaki zmniejszą swoją objętość.
Wlej pomidory z puszki, możesz dolać odrobinę więcej niż podałam, a następnie przypraw do smaku pozostałymi przyprawami.
Gdy całość się zagotuje i gdy sos zredukuje objętość wyłącz ogień pod patelnią.
Do wcześniej przygotowanych tacosów nałóż sałaty wedle uznania i przygotowany farsz z boczniaków.

Smacznego!
Lidka

Żródło: https://kuchnialidla.pl/weganskie-tacos-z-szarpanymi-boczniakami-i-surowka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x