Połączenie fasoli i chorizo to pyszne i sycące danie. Hiszpańska kiełbasa nadaje wyrazistego smaku naszemu polskiemu Jasiowi.
Pyszna odmiana tak u nas popularnej fasolki po bretońsku. Do tej potrawy dodałam kiełbasę chorizo, dzięki której uzyskałam wyjątkowy, wyrazisty smak oraz piękny czerwony kolor. Cała kompania wszelkich dodatków stworzyła pyszne i sycące danie.
Chorizo to nic innego jak hiszpańska kiełbasa wieprzowa. Istnieją jej różne odmiany, ale ja do swojego dania użyłam chorizo salami, ale możesz użyć o dowolnym smaku.
Fasolka z chorizo smakuje najbardziej gdy odstoi kilka godzin, podobnie zresztą jak fasolka po bretońsku.
Fasola Jaś z chorizo – składniki:
250 g fasoli Jaś
300 g chorizo
150 g boczku
3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
½ łyżeczki kolendry
1/3 łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
2 łyżki oliwy z oliwek
świeża kolendra i natka pietruszki do posypania
Fasola Jaś z chorizo – wykonanie:
Fasolę opłucz i namocz w wodzie i pozostaw do napęcznienia najlepiej na całą noc. Gdy fasola już zwiększy objętość ugotuj ją w tej samej wodzie, w której moczyła się. U mnie woda była ok. 10 cm powyżej fasoli. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, delikatne posól.
Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż pokrojone w talarki lub pół talarki chorizo, gdy fasola będzie na wpół miękka dodaj chorizo oraz kolendrę. W tym czasie na tej samej patelni, na której smażyła się kiełbasa usmaż pokrojony w drobną kostkę boczek, dodaj posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną w grubsze talarki cebulę. Smaż wszystko aż boczek się wytopi a cebula zeszkli. Dodaj wszystko do gotującej się fasoli z chorizo.
Na koniec, gdy fasola będzie już miękka dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw do smaku paprykami, dodaj soli jeśli jest potrzeba oraz czarny pieprz.
Oprósz świeżą natką pietruszki i liśćmi kolendry.
Smacznego!
Lidka