Ciasto marchewkowe

Autor Pieprzyć z Fantazją

Bardzo smaczne, aromatyczne i mokre ciasto marchewkowe. Posmakuje Wam!

Ciasto marchewkowe jest bardzo popularne w krajach skandynawskich. Będąc na zakupach, czy w kawiarni widuję często za ladami słuszne kawałki tej słodyczy. Jest naprawdę wiele przepisów na nie i z pewnością każdy na swój sposób pyszny. Długa droga przede mną by spróbować każde wydanie wypieku.
Ciasto marchewkowe według tej receptury jest zaskakująco mokre i nie czuć w nim odrobiny marchwi, ale za to czuć pyszne i kuszące aromaty korzenne i cudowny smak kremu maślanego.
Zanim przystąpisz do przygotowywania ciasta marchewkowego wyjmij masło z lodówki, by przed połączeniem z serkiem było bardzo miękkie.
Ciasto możesz upiec w formie większej niż ja użyłam, albo użyć dwóch takich samych foremek mniejszych. Ja użyłam jednej formy i przekroiłam na dwie mniejsze części. W planach mam zakup dwóch mniejszych takich samych 😉
Moje ciasto wyrosło z delikatną górką, dlatego też wyrównałam, ścięłam nożem wybrzuszenie, by krem równomiernie rozprowadził się po blacie ciasta.

Ciasto marchewkowe – składniki:

250 g mąki pszennej
4 jajka rozm. L
300 g startej marchewki
180 ml oleju roślinnego
250 g cukru
120 g musu jabłkowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem:
200 g masła
300 g serka Philadelphia
150 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Ciasto marchewkowe – wykonanie:

  • marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jeśli używasz soczystej marchwi to odciśnij nadmiar soku. Po odciśnięciu powinno zostać 300 g.
  • do miski z marchwią wbij całe jajka, dodaj mus jabłkowy, wlej olej. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj przesianą mąkę i pozostałe suche składniki
  • ciasto dokładnie wymieszaj i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja forma miała wielkość 32×24 cm i wylałam na nią całą porcję ciasta. Piecz w 170 stopniach przez ok. 40 minut.
  • po wyjęciu z piekarnika ciasto odstaw do ostudzenia, a następnie przekrój. Ja swoje ciasto przekroiłam na dwie mniejsze połowy.
  • za pomocą miksera rozwierć masło z serkiem, cukrem pudrem i ekstraktem na puszystą masę.
  • schłodzone ciasto marchewkowe przełóż połową masy, a drugą porcję wyłóż na wierzch ciasta
  • udekoruj np. orzechami

Smacznego!
Lidka

źródło przepisu z moimi zmianami Aniagotuje.pl

3 3 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jak się całować
4 miesięcy temu

Lubię ciasto marchewkowe, twoje wygląda bardzo „soczyście” 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x