Bardzo smaczne, aromatyczne i mokre ciasto marchewkowe. Posmakuje Wam!
Ciasto marchewkowe jest bardzo popularne w krajach skandynawskich. Będąc na zakupach, czy w kawiarni widuję często za ladami słuszne kawałki tej słodyczy. Jest naprawdę wiele przepisów na nie i z pewnością każdy na swój sposób pyszny. Długa droga przede mną by spróbować każde wydanie wypieku.
Ciasto marchewkowe według tej receptury jest zaskakująco mokre i nie czuć w nim odrobiny marchwi, ale za to czuć pyszne i kuszące aromaty korzenne i cudowny smak kremu maślanego.
Zanim przystąpisz do przygotowywania ciasta marchewkowego wyjmij masło z lodówki, by przed połączeniem z serkiem było bardzo miękkie.
Ciasto możesz upiec w formie większej niż ja użyłam, albo użyć dwóch takich samych foremek mniejszych. Ja użyłam jednej formy i przekroiłam na dwie mniejsze części. W planach mam zakup dwóch mniejszych takich samych 😉
Moje ciasto wyrosło z delikatną górką, dlatego też wyrównałam, ścięłam nożem wybrzuszenie, by krem równomiernie rozprowadził się po blacie ciasta.
Ciasto marchewkowe – składniki:
250 g mąki pszennej
4 jajka rozm. L
300 g startej marchewki
180 ml oleju roślinnego
250 g cukru
120 g musu jabłkowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
200 g masła
300 g serka Philadelphia
150 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Ciasto marchewkowe – wykonanie:
- marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jeśli używasz soczystej marchwi to odciśnij nadmiar soku. Po odciśnięciu powinno zostać 300 g.
- do miski z marchwią wbij całe jajka, dodaj mus jabłkowy, wlej olej. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj przesianą mąkę i pozostałe suche składniki
- ciasto dokładnie wymieszaj i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja forma miała wielkość 32×24 cm i wylałam na nią całą porcję ciasta. Piecz w 170 stopniach przez ok. 40 minut.
- po wyjęciu z piekarnika ciasto odstaw do ostudzenia, a następnie przekrój. Ja swoje ciasto przekroiłam na dwie mniejsze połowy.
- za pomocą miksera rozwierć masło z serkiem, cukrem pudrem i ekstraktem na puszystą masę.
- schłodzone ciasto marchewkowe przełóż połową masy, a drugą porcję wyłóż na wierzch ciasta
- udekoruj np. orzechami
Smacznego!
Lidka
źródło przepisu z moimi zmianami Aniagotuje.pl
[…] wraz z innymi warzywami. Z marchwi możesz zrobić nie tylko kotlety, surówkę, ale i pyszne ciasto marchewkowe.Kotlety z dodatkiem sosu z ogórków i mięty na bazie jogurtu naturalnego są lekkie i stwierdzę, […]