Polędwica jest jedną z delikatniejszych części wieprzowiny, a do tego bardzo smakowitą.
Odpowiednio przygotowana rozpływa się w ustach. Bardzo łatwo ją przesuszyć i dlatego wystarczy 3-4 minuty smażenia kotletów z każdej strony by osiągnąć oczekiwany rezultat i tym samym smaczne mięso.
W bardzo podobnym wykonaniu zajdziecie na moim blogu boczek duszony w piwie.
Mięso, dania mięsne zawsze doprawiam do smaku pod koniec gotowania, smażenia czy duszenia. Chcę tym właśnie uzyskać prawdziwą bazę smakową, a następnie tylko delikatnie wzbogacić. Tak przygotowaną polędwiczkę możesz podać z czym właściwie masz ochotę. Świetnie będzie smakować z samym dodatkiem czegoś zielonego na talerzu jak i kaszą czy ziemniakami w Twoim ulubionym wydaniu.
Polędwiczki wieprzowe duszone w cebuli – składniki:
600 g polędwicy wieprzowej
1 duża cebula
100 ml jasnego piwa
przyprawy: sól, czarny pieprz, chilli w płatkach
2-3 łyżki oleju do smażenia
Polędwiczki wieprzowe duszone w cebuli – wykonanie:
- polędwicę pokrój na kotlety grubości ok. 1,5 -2 cm i delikatnie rozgnieć dłonią
- przypraw solą i obsmaż krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju
- polędwiczki zdejmij z patelni a w to miejsce połóż pokrojoną w pół plastry cebulę, zmniejsz ogień i smaż aż zacznie się szklić i rumienić na brzegach
- dolej piwo i gotuj całość aż płyn zacznie wyparowywać
- włóż polędwiczki, gdy sos zredukuje się do ok. połowy, oprósz chilli w płatkach i gotuj
- polędwiczki nie potrzebują długiego czasu gotowania, więc wystarczy ok. 3 minuty z każdej strony
- na koniec oprósz czarnym pieprzem
Smacznego!
Lidka