Polędwiczki wieprzowe duszone w cebuli i piwie

Autor Pieprzyć z Fantazją

Polędwica jest jedną z delikatniejszych części wieprzowiny, a do tego bardzo smakowitą.

Odpowiednio przygotowana rozpływa się w ustach. Bardzo łatwo ją przesuszyć i dlatego wystarczy 3-4 minuty smażenia kotletów z każdej strony by osiągnąć oczekiwany rezultat i tym samym smaczne mięso.
W bardzo podobnym wykonaniu zajdziecie na moim blogu boczek duszony w piwie.
Mięso, dania mięsne zawsze doprawiam do smaku pod koniec gotowania, smażenia czy duszenia. Chcę tym właśnie uzyskać prawdziwą bazę smakową, a następnie tylko delikatnie wzbogacić. Tak przygotowaną polędwiczkę możesz podać z czym właściwie masz ochotę. Świetnie będzie smakować z samym dodatkiem czegoś zielonego na talerzu jak i kaszą czy ziemniakami w Twoim ulubionym wydaniu.

Polędwiczki wieprzowe duszone w cebuli – składniki:

600 g polędwicy wieprzowej
1 duża cebula
100 ml jasnego piwa
przyprawy: sól, czarny pieprz, chilli w płatkach
2-3 łyżki oleju do smażenia

Polędwiczki wieprzowe duszone w cebuli – wykonanie:

  • polędwicę pokrój na kotlety grubości ok. 1,5 -2 cm i delikatnie rozgnieć dłonią
  • przypraw solą i obsmaż krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju
  • polędwiczki zdejmij z patelni a w to miejsce połóż pokrojoną w pół plastry cebulę, zmniejsz ogień i smaż aż zacznie się szklić i rumienić na brzegach
  • dolej piwo i gotuj całość aż płyn zacznie wyparowywać
  • włóż polędwiczki, gdy sos zredukuje się do ok. połowy, oprósz chilli w płatkach i gotuj
  • polędwiczki nie potrzebują długiego czasu gotowania, więc wystarczy ok. 3 minuty z każdej strony
  • na koniec oprósz czarnym pieprzem

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x