Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pyszne i pachnące truskawkami ciasto możesz przygotować ze świeżych owoców jak i z owoców mrożonych.

Często powtarzam, że smak tkwi w prostocie. Proste składniki, nie wydumane i nie wyszukane, ale smak i zapach wręcz powala! Piekąc to ciasto po domu rozchodził się cudowny aromat truskawek i kakaowej słodkiej rozkoszy. Pozostał ten zapach do ostatniego kawałka znikającego w ustach ciasta. Nie piszę tego tylko po to by Was skusić, ale chciałabym byście sobie wyobrazili ten cudowny zapach, bo ciężko go wyrazić słowami.
Najlepiej to ciasto przygotować ze świeżych truskawek, ale jeśli masz mrożone też możesz je również wykorzystać. Użyłam blaszki o wymiarach 32/24 cm. Ciasto możesz schłodzić w dwóch oddzielnych kawałkach lub jak zrobiłam to ja, czyli spód schłodziłam już na blaszce.
Słyszymy, że pośpiech jest złym doradcą, dlaczego o tym wspominam? Otóż w przypadku tego ciasta, a raczej bezy czy nawet w przypadku jakiegokolwiek sernika, powinno ono pozostać w piekarniku do całkowitego jego ostygnięcia. Warto dlatego zarezerwować dodatkową chwilę na dopieszczenie smakołyku.
Chwytaj przepis i ciesz się smakowitą słodyczą z rodziną i przyjaciółmi!

Kruche ciasto z truskawkami i bezą składniki:

Ciasto:
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
375 g masła lub margaryny
8 żółtek
5 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao

Beza:
8 białek
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 budyń waniliowy lub śmietankowy

Dodatkowo:
400 g truskawek
cukier puder
kasza manna

Kruche ciasto z truskawkami i bezą – wykonanie:

Sypkie składniki przesiej przez sito. Dodaj zimne masło i żółtka. Zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Jedną część ciasta schowaj do lodówki lub zamrażarki a drugą część rozwałkuj na wielkość blaszki. Blaszkę wcześniej posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Połóż ciasto i zrób nakłucia widelcem. Ja tak przygotowane ciasto wsadzam z blaszką do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni. Piecz spód ciasta przez ok. 15 -20 minut. W tym czasie przygotuj bezę.
W misce ubij białka ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier i ucieraj do gładkiej, błyszczącej i sztywnej piany. Wsyp mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy, wymieszaj dokładnie.
Na podpieczony spód kakaowego ciasta wsyp 4-5 łyżek kaszy manny, możesz wsypać odrobinę więcej. Na to wyłóż truskawki najlepiej pokrojone na mniejsze kawałki. Na truskawki wyłóż pianę z białek, wyrównaj i na wierzch zetrzyj mocno schłodzone lub zmrożoną drugą część ciasta. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut, jeśli jest potrzeba piecz dłużej. Oznaką, że ciasto już jest upieczone jest mocno wyrośnięta beza. Po tym czasie wyłącz piekarnik, pozostaw w nim ciasto na ok. 20 minut, a następnie uchyl drzwiczki. Ciasto wyjmij, gdy piekarnik całkiem się schłodzi.
Ciasto przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia
Klaudia
1 rok temu

Czy truskawki mogą być mrożone ?

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Czy zamiast truskawek moga być jabłka i rabarbar razem ? Np 200g jabłek i 200 rabarbaru ?

Zofia
Zofia
1 rok temu

Ciasto ogromne ale fantastyczne. Następnym razem zrobię z 2x mniejszej ilości składników, chociaż i takie wielkie pewnie by zniknęło 🙂

Zofia
Zofia
1 rok temu
Reply to  Zofia

Ale ja dałam do tych proporcji 1 kg truskawek i absolutnie nie dawałabym mniej. Ciasto rozciągnęłam na całą blachę wielkości piekarnika.

Translate »
7
0
Would love your thoughts, please comment.x