Młoda kapusta zapiekana z pulpetami drobiowymi i pomidorkami koktajlowymi

Autor Pieprzyć z Fantazją

Mam nadzieję, że posmakuje Ci to danie jak posmakowało moim bliskim!

Jak dobrze, gdy bliscy kochają smak Twoich potraw…a może nie mają wyjścia? Pozostawię to zapytanie retorycznym, tak bezpieczniej 😉
Kapusta ma wiele zastosowań: na ciepło, w postaci bigosu, zupy, gołąbków, kotletów, natomiast na zimno surówki prześcigają się, która smaczniejsza! To co komu bardziej smakuje, to już indywidualna sprawa nie podlegająca dyskusji. Mam nadzieję tylko, ze pomysł na taki obiad przypadnie Wam do smaku. Zapraszam!

Smakowite i delikatne połączenie mięsa mielonego i młodej kapusty z pomidorkami koktajlowymi. Młoda kapusta ma wielu swoich miłośników także w moim domu i w sezonie na nią gotuję potrawy z jej dodatkiem nawet raz w tygodniu w większej ilości. Zawsze młodą kapustę przed gotowaniem czy zasmażaniem blanszuję, wrzucam na gotującą się wodę na ok. 1 minutę nie dłużej. Zmniejsza wtedy swoją objętość i łatwiej jest ją przygotować. Skosztuj mojego pomysłu na obiad nowalijkowy!

Młoda kapusta zapiekana z pulpetami i pomidorkami koktajlowymi- składniki:

1 główka młodej kapusty
2 cebule
1 pęczek kopru
400 g mięsa mielonego z drobiu
1 jajko
4-5 łyżek bułki tartej
olej rzepakowy
przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
1 łyżeczka czosnku granulowanego
100 g pomidorków koktajlowych
mąka do obtaczania pulpetów

Młoda kapusta zapiekana z pulpetami i pomidorkami koktajlowymi- wykonanie:


Na 2 łyżkach oleju zeszklij pokrojoną w kostkę jedną cebulę, ostudź i przełóż do miski. Dodaj do niej mięso mielone, wbij jajko i wsyp odrobinę bułki tartej (ok. 4 łyżek), przypraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Zrób kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w mące z każdej strony. Obsmaż szybko z każdej strony pulpety i zdejmij patelnię z palnika. Nie smaż ich długo, ponieważ będą twarde po upieczeniu.
Kapustę poszatkuj lub cienko pokrój nożem. Na tej samej patelni, co smażyłeś pulpety rozgrzej 2-3 łyżki oleju i zeszklij jedną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj poszatkowaną kapustę i mieszaj aż zmniejszy swoją objętość. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wsyp posiekany koperek.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż do naczynia do zapiekania kapustę i wciśnij w nią pulpety i pomidorki koktajlowe. Zapiekaj przez ok. 30 minut. Przed podaniem oprósz świeżym koperkiem.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Irena
11 miesięcy temu

Przepysznie !
Kupiłam dzisiaj na bazarku młodą kapustę i zrobiłam .
Twój przepis trafił też do Australii, teściom smakowało.
Super, szybko i smacznie.
Pozdrawiam 🙂
Irena

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x