Sernik na zimno mango – truskawka

Autor Pieprzyć z Fantazją

W sezonie na owoce nie może zabraknąć deserów z ich dodatkiem. Orzeźwiające i nie za słodkie, w sam raz na upały!

Sernik jest bardzo popularnym ciastem w Polsce. Jest wiele przepisów na jego wykonanie, wiele pomysłów. Każdy kochający tę słodkość ma własne wyobrażenia o przygotowaniu tego pysznego deseru, a oto mój pomysł. Na blogu Pieprzyć z Fantazją znajdziesz mnóstwo przepisów na serniki, wystarczy wpisać w lupkę sernik, serniczek i z pewnością znajdziesz coś dla siebie.
Orzeźwiający, nie za słodki a nawet mało słodki sernik na zimno z mango i truskawkami zyskał aprobatę wśród moich bliskich. Jest to tak smaczne ciasto, że postanowiłam się podzielić z Tobą przepisem.
Wskazówki: do zrobienia musu z mango możesz użyć gotowej pulpy z mango w puszce, mango w kawałkach w puszce, mrożonego mango w kawałkach lub świeżego mango. Świeże jednak odmierz po obraniu ze skórki i po pozbyciu się pestki. Co do żelatyny to sprawdź ile łyżeczek żelatyny zaleca producent na 1 litr wody. Na moim opakowaniu to było 6-8 łyżeczek, ale ja dałam 5 łyżeczek na 500 ml musu i 1/2 kg sera. Masa nie była twarda, była stabilna i puszysta. Nie musisz wylewać całej galaretki krystalicznej na borówkowy wierzch, ważne by galaretka całkiem zakryła owoce.
Do przygotowania sernika owocowego możesz użyć musu z innych owoców, niż te które zaproponowałam. Ważne, by to było 500 g owoców i prawie albo całe 500 ml po zblendowaniu. Zapraszam Cię po przepis, jeśli masz pytania zostaw komentarz pod przepisem, jeśli jest to pilne pytanie zawsze możesz do mnie napisać za pośrednictwem messenger (aktywny link) profil Pieprzyć z Fantazją .

Sernik mango – truskawka – składniki:

1 kg mielonego sera (może być w wiaderku)
500 g truskawek
500 g mango (waga po obraniu bez pestki)
6 łyżek cukru pudru
10 łyżeczek żelatyny
100 g borówki
1 galaretka krystaliczna
200 g ciasteczek digestive lub herbatników
120 g masła
forma średnica 26 cm

Sernik mango – truskawka – wykonanie:

Ciasteczka pokrusz, możesz do tego użyć wałka do ciasta lub blendera. Rozpuść masło i połącz z ciasteczkami. Taką masę wyłóż do tortownicy i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Zblenduj truskawki i w osobnym naczyniu mango, do każdego naczynia dodaj po 3 łyżki cukru. Wymieszaj owoce z cukrem i dodaj pół kilograma sera do mango i pół kilograma sera do truskawek. Wymieszaj ser z owocami, ja użyłam do tego miksera. W kubeczku rozpuść 5 łyżeczek żelatyny w odrobinie gorącej wody, ostudź i połącz z masą truskawkową. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozpuść żelatynę w odrobinie gorącej wody, ostudź i połącz z masą serową z mango. Wylej na masę truskawkową i wstaw do lodówki. Gdy masa wierzchnia zacznie tężeć wyłóż borówki delikatnie je wciskając w ciasto. Przygotuj galaretkę krystaliczną wedle przepisu na opakowaniu, wylej tężejącą na ciasto i wstaw do lodówki. Po ok. 4 godzinach ciasto jest gotowe do spożycia. Jeśli masz wątpliwości co do wykonania przeczytaj wstęp tego wpisu.

Smacznego!
Lidka



0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x