Kotlety z marchewki i halloumi z dodatkiem sosu z ogórków i mięty na bazie jogurtu naturalnego- zrób jeden raz i obiecuję, że będziesz je robić często!
Propozycja na przekąskę lub nawet obiad nie tylko dla osób, co mięsa nie jadają. Pyszna odmiana domowego menu i przywrócenie do łask marchwi, co w rosole lubi pływać lub w sałatce jarzynowej brać kąpiel wraz z innymi warzywami. Z marchwi możesz zrobić nie tylko kotlety, surówkę, ale i pyszne ciasto marchewkowe.
Kotlety z dodatkiem sosu z ogórków i mięty na bazie jogurtu naturalnego są lekkie i stwierdzę, że uzależniające. Jeśli masz za dużo marchwi i nie masz pomysłu na smaczne jej podanie zachęcam wypróbować ten przepis. Podziel się później opinią w komentarzu, może masz swój pomysł na przepis z dodatkiem marchwi?
Ser halloumi wytwarza się z mleka owczego lub mieszanki owczego, koziego i krowiego, to tradycyjny cypryjski ser, który ma swoich zwolenników w całej Europie. W polskiej kuchni pojawia się coraz więcej przepisów na smakołyki z jego dodatkiem. Osobiście polecam najłatwiejsze jego przygotowanie, czyli z grilla. Jest idealnym dodatkiem do sałatek a przygotowany na grillu z powodzeniem może zastąpić plaster karkówki.
Teraz jednak zapraszam na smaczne kotlety z marchewki i halloumi!
Zapraszam Cię również do odwiedzin mojej strony na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profili na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/
Kotlety z marchewki i halloumi – składniki:
Składniki:
250 g marchewki
200 g sera halloumi
2 jajka
¼ szklanki bułki tartej
olej do smażenia
sól, pieprz, płatki chilli
Sos do steków:
½ ogórka
200 ml jogurtu greckiego
1-2 ząbki czosnku
50 ml posiekanej mięty
sól, czarny pieprz
Kotlety z marchewki i halloumi – wykonanie:
Ta tarce o grubych oczkach zetrzyj marchew i ser halloumi. Wbij jajka, wsyp bułkę tartą i chilli w płatkach, przypraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj z ciasta kotlety, spłaszcz je delikatnie w dłoniach i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem – ok. 2 minuty z każdej strony.
Przygotuj sos: ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na chwilę, by ogórek puścił soki. Odciśnij i połącz z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną miętą i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wygląda super apetycznie, ale mam pytanie, marchew surowa, czy ta wspomniana w opisie- pływająca wcześniej w rosole?
Surowa marchew do kotletów. „Marchew w rosole” to tylko takie nawiązanie do tradycyjnego wykorzystania marchewki 🙂