Pomysł na szybki w przygotowaniu, smaczny a do tego bezmięsny obiad!
Pewnie wielu z Was co dzień zmaga się z dylematem: co ugotować na obiad po powrocie z pracy, ze szkoły albo nawet ugotować coś na szybko „bo mi się nie chce gotować”. Myślę, że ten ból zna każdy z nas, zjadłoby się a się nie chce gotować. Makaron z pewnością jest jednym z szybszych pomysłów na obiad, ale jak zrobić, by ten makaron był smaczny? Myślę, że proste pomysły sprawdzają się najbardziej!
Przyjęłam tu proporcje na jedną osobę, myślę że tak będzie i Wam łatwiej zwiększyć proporcje, gdy już zdecydujecie się zerknąć na przepis.
Do sosu użyłam pomidorków koktajlowych typu koralik. Są one soczyste i słodkie, takie też miałam w lodówce 😉 Jeśli nie masz świeżych liści szpinaku a szpinak mrożony np. w kostkach, to dodaj na jedną osobę 1 lub 2 kostki szpinaku, dodaj w takich ilościach, by Ci smakowało! Pominęłam w sposobie przygotowania gotowanie makaronu, bo jeśli miałabym dodać suchy i nie ugotowany, to bym wspomniała o tym z pewnością. Życzę Ci smacznego oraz cudownego dnia!
Jeśli chcesz poznać mnie bardziej, to zapraszam na moje strony na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/
Tagliatelle z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem – składniki na 1 osobę:
100 g makaronu tagliatelle
2 garście świeżych liści szpinaku
5 pomidorków koktajlowych
50 ml śmietanki 30%
oliwa z oliwek
sól, pieprz czarny
1 łyżka pokrojonej drobno szalotki
parmezan do oprószenia
Tagliatelle z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem – wykonanie:
Na patelni rozgrzej 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij szalotkę, dodaj następnie pokrojone pomidorki koktajlowe. Gdy pomidory zaczną się wysmażać dodaj liście szpinaku i mieszaj. Dolej śmietankę i przypraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko chwilę gotuj, niech śmietanka zagęści sos. Dodaj ugotowany makaron, możesz podlać całość odrobiną wody z gotowania makaronu. Mieszaj jeszcze wszystko na ogniu. Przed konsumpcją oprósz parmezanem.
Smacznego!
Lidka