Pomysł na szybki w przygotowaniu, smaczny a do tego bezmięsny obiad!
Pewnie wielu z Was co dzień zmaga się z dylematem: co ugotować na obiad po powrocie z pracy, ze szkoły albo nawet ugotować coś na szybko „bo mi się nie chce gotować”. Myślę, że ten ból zna każdy z nas, zjadłoby się a się nie chce gotować. Makaron z pewnością jest jednym z szybszych pomysłów na obiad, ale jak zrobić, by ten makaron był smaczny? Myślę, że proste pomysły sprawdzają się najbardziej!
Przyjęłam tu proporcje na jedną osobę, myślę że tak będzie i Wam łatwiej zwiększyć proporcje, gdy już zdecydujecie się zerknąć na przepis.
Do sosu użyłam pomidorków koktajlowych typu koralik. Są one soczyste i słodkie, takie też miałam w lodówce 😉 Jeśli nie masz świeżych liści szpinaku a szpinak mrożony np. w kostkach, to dodaj na jedną osobę 1 lub 2 kostki szpinaku, dodaj w takich ilościach, by Ci smakowało! Pominęłam w sposobie przygotowania gotowanie makaronu, bo jeśli miałabym dodać suchy i nie ugotowany, to bym wspomniała o tym z pewnością. Życzę Ci smacznego oraz cudownego dnia!
Jeśli chcesz poznać mnie bardziej, to zapraszam na moje strony na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/
Tagliatelle z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem – składniki na 1 osobę:
100 g makaronu tagliatelle
2 garście świeżych liści szpinaku
5 pomidorków koktajlowych
50 ml śmietanki 30%
oliwa z oliwek
sól, pieprz czarny
1 łyżka pokrojonej drobno szalotki
parmezan do oprószenia
Tagliatelle z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem – wykonanie:
Na patelni rozgrzej 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij szalotkę, dodaj następnie pokrojone pomidorki koktajlowe. Gdy pomidory zaczną się wysmażać dodaj liście szpinaku i mieszaj. Dolej śmietankę i przypraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko chwilę gotuj, niech śmietanka zagęści sos. Dodaj ugotowany makaron, możesz podlać całość odrobiną wody z gotowania makaronu. Mieszaj jeszcze wszystko na ogniu. Przed konsumpcją oprósz parmezanem.
Smacznego!
Lidka
Bardzo podobał mi się Twój artykuł. Podoba mi się alternatywny sposobów przygotowania tagliatelle. Twoje rady były pomocne.
Dziękuję 🙂
Przepis okazał się absolutnie pyszny! Dziękuję za podzielenie się tym przepisem, który jest tak prosty, a jednocześnie tak dobry. Zrobię go ponownie!
dziękuję! Cieszę się, że smakowało <3