Pasta z wędzonej makreli ma wielu swoich wielbicieli, a czy Ty się do nich zaliczasz?
Uwielbiam to smarowidło do kanapek! To jeden z kilku pomysłów na przygotowanie pasty z wędzonej ryby, którymi mogę Cię poczęstować. Na moim blogu znajdziesz również przepis na paprykarz domowy z brzuszków wędzonego łososia, paprykarz z makreli, pastę z wędzonego pstrąga czy sałatkę z makreli.
Wystarczy kilka prostych składników, by jedną wędzoną rybą nakarmić całą rodzinę. Podpowiem Ci, że czasami cebulkę do pasty z makreli podsmażam na odrobinie oleju, wyostrza to smak pasty. Podzielisz się ze mną swoim pomysłem na taki dodatek?
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Pasta z wędzonej makreli – składniki:
1 wędzona makrela ok. 300 g
1 łyżka kaparów
1 cebula
1 średniej wielkości ogórek konserwowy
3 jajka ugotowane na twardo
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz
szczypiorek
Pasta z wędzonej makreli – wykonanie:
Z makreli usuń wszystkie ości a pozostałe mięso pokrój. Dodaj pokrojoną drobno cebulkę, ogórka kiszonego oraz posiekane kapary. Dodaj rozgniecione widelcem jajka, oprósz solą, pieprzem i dodaj majonez. Wymieszaj wszystko dokładnie i oprósz posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Lidka