Bouef Strogonow

Autor Pieprzyć z Fantazją

Bouef Strogonow to danie jednogarnkowe idealne na zimne popołudnia.

Przepis pochodzi z Rosji a nazwę możemy znaleźć w restauracjach różną: Strogonoff, Stroganow, Strogonow. Jak się okazuje przepisów również możemy znaleźć wiele i dlatego też przygotowując danie iście z carskiej Rosji chciałam wzorować się na przepisach kucharzy z doświadczeniem, no nawet określę „guru” 🙂 Dlatego też powędrowałam na blog Jakuba Kuronia, gdzie wykonał i opisał przepis według zaleceń swojego taty Macieja Kuronia. Bazowałam na składnikach, ale kolejność wykonania poszczególnych czynności pozostawiłam swojej wolnej chwili i przyzwyczajeniom. Dotarłam do sedna smaku mimo wszystko i polecę z całego serca przygotować bouef strogonow na obiad a nawet na przyjęcie gości lub jakąś uroczystą okoliczność. W potrawie wylądowały wyłącznie proste przyprawy: sól i czarny pieprz a czerwone wino pięknie nadało głębi smaku. Danie będzie smakować wyśmienicie z kiszonym ogórkiem.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Bouef Strogonow – składniki:

400 g mięsa wołowego np. z udźca
1 duża cebula
200 g pieczarek
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
50-60 ml wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka musztardy (użyłam dijon)
2 łyżki masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml śmietanki 30%
sól, czarny pieprz

Bouef Strogonow – wykonanie:

Mięso pokrój w paski i przesmaż na maśle. Jeśli masz gotową krajankę gulaszową, to nie pozostaje Ci nic innego jak pozostawić w takiej formie jakiej jest mięso. Podczas smażenia wołowina odda wodę i płyn zgromadzi się w garnku. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Wymieszaj i duś pod przykryciem. W trakcie duszenia dodaj pokrojoną w piórka lub pół talarki cebulę, wymieszaj i chwilę jeszcze duś. Dolej następnie wino, wymieszaj i poczekaj aż odparuje. Dodaj pieczarki pokrojone w plastry, połówki lub ćwiartki. Wymieszaj i zapomnij o potrawie do momentu aż pieczarki zmniejszą objętość. Dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę. Wymieszaj i oprósz solą. Sprawdź czy mięso jest miękkie. Jeśli już jest miękkie to dolej śmietankę, wymieszaj i niech strogonow gotuje się bez przykrycia tak ok. 10 minut. Śmietanka zagęści całość i nie będzie konieczne sięganie po mąkę. Przypraw na koniec solą i pieprzem. Odstaw na chwilę niech potrawa „przegryzie się”.
*W trakcie duszenia możesz podlać mięso wodą, jeśli płyn szybko odparuje.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
justyna
justyna
1 rok temu

muszę wypróbować

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x