Bouef Strogonow

Autor Pieprzyć z Fantazją

Bouef Strogonow to danie jednogarnkowe idealne na zimne popołudnia.

Przepis pochodzi z Rosji a nazwę możemy znaleźć w restauracjach różną: Strogonoff, Stroganow, Strogonow. Jak się okazuje przepisów również możemy znaleźć wiele i dlatego też przygotowując danie iście z carskiej Rosji chciałam wzorować się na przepisach kucharzy z doświadczeniem, no nawet określę „guru” 🙂 Dlatego też powędrowałam na blog Jakuba Kuronia, gdzie wykonał i opisał przepis według zaleceń swojego taty Macieja Kuronia. Bazowałam na składnikach, ale kolejność wykonania poszczególnych czynności pozostawiłam swojej wolnej chwili i przyzwyczajeniom. Dotarłam do sedna smaku mimo wszystko i polecę z całego serca przygotować bouef strogonow na obiad a nawet na przyjęcie gości lub jakąś uroczystą okoliczność. W potrawie wylądowały wyłącznie proste przyprawy: sól i czarny pieprz a czerwone wino pięknie nadało głębi smaku. Danie będzie smakować wyśmienicie z kiszonym ogórkiem.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Bouef Strogonow – składniki:

400 g mięsa wołowego np. z udźca
1 duża cebula
200 g pieczarek
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
50-60 ml wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka musztardy (użyłam dijon)
2 łyżki masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml śmietanki 30%
sól, czarny pieprz

Bouef Strogonow – wykonanie:

Mięso pokrój w paski i przesmaż na maśle. Jeśli masz gotową krajankę gulaszową, to nie pozostaje Ci nic innego jak pozostawić w takiej formie jakiej jest mięso. Podczas smażenia wołowina odda wodę i płyn zgromadzi się w garnku. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Wymieszaj i duś pod przykryciem. W trakcie duszenia dodaj pokrojoną w piórka lub pół talarki cebulę, wymieszaj i chwilę jeszcze duś. Dolej następnie wino, wymieszaj i poczekaj aż odparuje. Dodaj pieczarki pokrojone w plastry, połówki lub ćwiartki. Wymieszaj i zapomnij o potrawie do momentu aż pieczarki zmniejszą objętość. Dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę. Wymieszaj i oprósz solą. Sprawdź czy mięso jest miękkie. Jeśli już jest miękkie to dolej śmietankę, wymieszaj i niech strogonow gotuje się bez przykrycia tak ok. 10 minut. Śmietanka zagęści całość i nie będzie konieczne sięganie po mąkę. Przypraw na koniec solą i pieprzem. Odstaw na chwilę niech potrawa „przegryzie się”.
*W trakcie duszenia możesz podlać mięso wodą, jeśli płyn szybko odparuje.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
MilenaK
1 rok temu

Już od jakiegoś czasu staram się coraz więcej eksperymentować w swojej kuchni. Przez to w każdy weekend wypróbowuje coraz to nowsze przepisy. Już wiem, co zrobię na sobotni obiad. Wielkie dzięki za tą inspirację! Danie wygląda smakowicie. Mam nadzieję, że uda mi się je odtworzyć. Pozdrawiam 🙂

justyna
justyna
1 rok temu

muszę wypróbować

SunTrack
8 miesięcy temu

Robiłam trochę inaczej i teraz spróbuję Twojego przepisu – dla porównania 🙂

Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x