Makowiec z jabłkami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Makowce w latach 80/90 przechodziły swoją świetność. Może teraz piecze je się rzadziej, ale wciąż nam smakują!

Te lata właśnie utkwiły mi w pamięci, bo to okres mojego dzieciństwa. Pamiętam serniki, karpatkę, ptysie i makowce. Pamiętam również kluski z makiem, które jedliśmy całą rodziną z jednej miski. Dodam, że kluski mama zagniatała własnymi dłońmi. To były takie czasy, gdy gospodynie domowe robiły makaron same. Mak rósł na wielu polach a gdy makówki uschły zrywaliśmy je, wysuszaliśmy i odzyskiwaliśmy mak. I tak było do momentu aż…tak to były może ciężkie czasy, ale wspomina się je z niejaką nostalgią.
Ten wpis jest o makowcu. Z racji, że akurat byłam dzieckiem, gdy makowce były na zawołanie, to nie znałam przepisu od mamy i musiałam zapuścić oko za miedzę 🙂 Makowce często się piecze na święta Bożego Narodzenia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by piec je okrągły rok. Faktem jest, że mak nie należy do najtańszych produktów. Jednak podliczając wartość innych ciast, które pieczemy w domu, to może i na jedno wychodzi. Także dzisiaj pieczemy makowiec, bardzo smaczny! Do wypieku użyłam maku mielonego, bo tak łatwiej i mniej pracy. Jednak jeśli nie masz maku mielonego, to musisz go na początku zaparzyć, zalać wrzątkiem do napęcznienia a później zmielić maszynką na najmniejszych oczkach. Jabłka dodają wilgoci i zachęcam do stosowania tej praktyki.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Makowiec z jabłkami – ciasto:

200 g mąki pszennej
125 g masła
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Makowiec z jabłkamimasa makowa:

600g maku
mleko
3 duże jabłka ok. 500g
200 g masła
250g cukru
5 jajek rozmiar L
70 g kaszy manny
2 garści rodzynek
ekstrakt z migdałów
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
2-3 łyżki kandyzowanych owoców

Dodatkowo:

cukier puder
sok z cytryny
gotowana woda

Makowiec z jabłkami – wykonanie:

Zagnieć ciasto z podanych składników, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż do blaszki o wymiarach 35×24 cm. Ciasto nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.

Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw by napęczniał. Mleka wlej tyle by przykrył mak i 1 cm wyżej. Gdy ostygnie odciśnij nadmiar mleka.
W misce utrzyj miękkie masło z cukrem na puszystą masę, wciąż ucierając dodaj żółtka. Dodaj ostudzony mak, starte jabłka, kaszę, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i owoców, rodzynki, 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów. Białka ubij na sztywno i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj z masą makową.
Wyłóż masę makową na podpieczony spód i piecz w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu ciasto odstaw do ostudzenia. Ja pozostawiłam swój makowiec w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach na ok. 20 minut a po tym czasie uchyliłam drzwiczki.
Przygotuj lukier. W kubku wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny lub gorącą wodą. Ostrożnie wlewaj płyn i mieszaj sprawdzając tym samym czy ma odpowiednią konsystencję.
Po polaniu lukrem posyp kandyzowaną skórką pomarańczy.

Smacznego!
Lidka

Źródło: Moje Wypieki

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x