Pyszny, bezmięsny, brokułowy sos do makaronu.
Brokuł w różyczkach może prezentuje się bardziej elegancko, ale dlaczego nie podać go zblendowanego? Pięknie otula makaron a smakuje wybornie! Bardzo prosty przepis i mam nadzieję, że również Wam posmakuje. Z podanych ilości składników uzyskasz sos dla 4 osób. Najładniej będzie się prezentować tagliatelle, ale użyj makaronu jaki uznasz za najlepszy lub taki, jaki oferują Twoje szafki kuchenne.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Brokułowy sos do makaronu – składniki:
250 g brokuła
150 ml śmietany 36%
1 łyżka serka śmietanowego typu „Almette”
1 ząbek czosnku
biały pieprz
50 ml startego parmezanu
parmezan do posypania
oliwa z oliwek
opcjonalnie do smaku granulowany czosnek lub chilli w proszku
Brokułowy sos do makaronu – wykonanie:
Brokuła podziel na małe różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Pozostaw ok. 1 szklanki wody z gotowania. Na 2-3 łyżkach oliwy zeszklij posiekany czosnek a następnie dodaj brokuła i wymieszaj. Podlej odrobiną wody z gotowania i gotuj całość chwilę. Zblenduj. Dodaj serek śmietankowy i śmietanę. Wymieszaj i zagotuj. Wsyp parmezan i wymieszaj, jeśli sos jest bardzo gęsty to podlej go pozostawioną wodą z gotowania brokuła. Na koniec przypraw do smaku solą, pieprzem.
Smacznego!
Lidka