Brokułowy sos do makaronu

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pyszny, bezmięsny, brokułowy sos do makaronu.

Brokuł w różyczkach może prezentuje się bardziej elegancko, ale dlaczego nie podać go zblendowanego? Pięknie otula makaron a smakuje wybornie! Bardzo prosty przepis i mam nadzieję, że również Wam posmakuje. Z podanych ilości składników uzyskasz sos dla 4 osób. Najładniej będzie się prezentować tagliatelle, ale użyj makaronu jaki uznasz za najlepszy lub taki, jaki oferują Twoje szafki kuchenne.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Brokułowy sos do makaronu – składniki:

250 g brokuła
150 ml śmietany 36%
1 łyżka serka śmietanowego typu „Almette”
1 ząbek czosnku
biały pieprz
50 ml startego parmezanu
parmezan do posypania
oliwa z oliwek
opcjonalnie do smaku granulowany czosnek lub chilli w proszku

Brokułowy sos do makaronu – wykonanie:

Brokuła podziel na małe różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Pozostaw ok. 1 szklanki wody z gotowania. Na 2-3 łyżkach oliwy zeszklij posiekany czosnek a następnie dodaj brokuła i wymieszaj. Podlej odrobiną wody z gotowania i gotuj całość chwilę. Zblenduj. Dodaj serek śmietankowy i śmietanę. Wymieszaj i zagotuj. Wsyp parmezan i wymieszaj, jeśli sos jest bardzo gęsty to podlej go pozostawioną wodą z gotowania brokuła. Na koniec przypraw do smaku solą, pieprzem.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x