Jagodzianki

Autor Pieprzyć z Fantazją

Sprawdzony przepis na pyszne jagodzianki.

Jagodzianki to wręcz kultowy polski sezonowy wypiek, a są to bułeczki drożdżowe bogato nadziane jagodami polane lukrem lub posypane kruszonką. Nie, jagodzianek nie piecze się z truskawkami….;) Bułeczki możesz upiec ze świeżymi jagodami jak i mrożonymi. Ja sama zbieram jagody, a później mrożę lub robię przetwory. Jeśli szukasz przepisu na pierogi z jagodami to zapraszam TU. Jest wiele przepisów na ten smakołyk a ja podsuwam Ci następny smaczny pomysł. Daj znać w komentarzu jak Ci smakowały.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Jagodzianki – składniki:

500 g mąki pszennej
250 ml mleka
50 g drożdży
5 łyżek cukru
2 jajka
szczypta soli
100 g masła
Nadzienie:
ok. 400 g jagód
2-3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
kilka łyżek mleka

Jagodzianki – wykonanie:

Mąkę przesiej. W kubeczku rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wymieszaj a następnie zalej ciepłym mlekiem i mieszaj aż wszystko się rozpuści. Dodaj łyżkę mąki z wcześniej odważonej i przesianej. Wyrób zaczyn, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Rozpuść masło. Wlej wyrośnięty zaczyn do mąki, wlej ostudzone i rozpuszczone masło oraz wbij jajka. Dodaj szczyptę soli. Wszystko wymieszaj na gładką masę, przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 1 godzinę niech ciasto wyrośnie w cieple.
W tym czasie wymieszaj opłukane i osuszone jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Gdy ciasto już wyrośnie, wyrób jeszcze raz i zrób wałek. Z wałka odrywaj po kawałku ciasta wielkości w zależności jakiej wielkości chcesz mieć jagodzianki. Ok. 80 g to będą mniejsze jagodzianki a ok. 110 g dość spore. Rozwałkuj każdy kawałek na ok. 3-4 mm grubości i wsyp na każdy placuszek ok. 2 łyżek stołowych jagód. Zlep brzegi dość dobrze a możesz pomagać sobie mąką natomiast „szew” ma być na dole. Nadaj owalny kształt swoim bułeczkom i wyłóż na blachę do pieczenia. Wcześniej wyłóż na blachę pergamin. Każdą bułeczkę posmaruj mlekiem i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 175 stopni. Piecz jagodzianki przez ok. 20-25 minut do zarumienienia na środkowej wysokości piekarnika.
Zrób lukier z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny gorącej wody. Polej ostudzone jagodzianki i rozsmaruj lukier za pomocą pędzelka.

Ciesz się smakiem!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kuchnie Gorzów
7 miesięcy temu

Cudowne jagodzianki z lukrem 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x