Pleśniak ze śliwkami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pleśniak ze śliwkami to kruche ciasto z bezą i śliwkami, delikatne w swoim smaku. Przyrządza się je bardzo prosto, to ciasto nie wymaga cukierniczych zdolności.
Takie ciasto można upiec prawie z każdymi owocami.
Kasza manna w takim cieście wchłania sok z owoców a ciasto pozostaje pięknie wypieczone i nie nasączone sokami.

Składniki:
* 3 szklanki mąki
* 1 kostka masła (20 dkg)
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 jajek
* 3 łyżki cukru pudru do ciasta
* 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
* 1 szklanka drobnego cukru do białek
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki kaszy manny
* cukier puder do posypania ciasta
* opcjonalnie śmietana do ciasta
* śliwki

Oddzieliłam żółtka od białek.
Mąkę przesiałam i połączyłam z masłem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkami.
Zagniotłam ciasto i podzieliłam je na dwie w miarę równe części. Schłodziłam w lodówce.
Białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną.
Rozwałkowałam jedną część ciasta i wyłożyłam na blaszkę 24×24 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłułam widelcem. Kaszę manną równomiernie wysypałam na ciasto. Na kaszę manną wyłożyłam połówki śliwek brzuszkami do spodu.
Na śliwki wyłożyłam ubitą na sztywno pianę z białek. Drugą część ciasta starłam na pianę z białek.
Nagrzałam piekarnik do 180 stopni. Piekłam moje ciasto ok. 1 godziny. Wyłączyłam piekarnik i otworzyłam drzwiczki. Pozostawiłam tak pleśniaka jeszcze ok. 20 minut w piekarniku. Kiedy wyjęłam go i już ostygł oprószyłam cukrem pudrem.
Smacznego!
Lidka

4.1 21 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
iza
3 lat temu

ciasto wygląda niezwykle apetycznie

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x