Ciasto zielone jabłuszko z matchą

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pyszne zielone ciasto z jabłkami idealne na ciepłe dni, ale nie tylko!

Zielone jabłuszko to ciasto składające się ze spodu z ciastek, masy jabłkowej z galaretkami, masy śmietanowej z mascarpone i matchą. Wierzch ciasta zdobi oraz podkreśla smak tarta biała czekolada. Nie jest to wbrew pozorom bardzo słodkie ciasto i z pewnością świetnie sprawdzi się w letnie i ciepłe dni. Chciałam to ciasto nazwać Szrekiem, ale ciasto o takiej nazwie już wszyscy znamy i niech ta nazwa pozostanie wyłącznie dla oryginalnej receptury. Do ciasta dodałam herbatę matcha, która wbrew pozorom prostym składnikom, nadaje wyjątkowy smak. Pomysł okazał się bardzo trafiony i chętnie podzielę się z Tobą przepisem. Jeśli masz dużo jabłek, jeśli Twoje jabłonie obrodziły lub dostałeś od znajomego znaczną ich ilość, to upraż je i zachowaj na zimę. Wystarczy tylko obrać ze skórki, pozbyć się środka, uprażyć na patelni z cukrem. Cukru dodaj do smaku, ale też nie za mało, ponieważ jabłka mogą złapać pleśń. Zapraszam Cię na zielone jabłuszko!

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Ciasto zielone jabłuszko z matchą – składniki:

Spód:
200 g ciasteczek digestive lub herbatników
120 g masła
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki o smaku kiwi lub agrestu
Masa śmietanowa:
400 ml śmietany 36% lub 40%
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki herbaty matcha
1 łyżka cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Na wierzch:
biała czekolada

Ciasto zielone jabłuszko z matchą – wykonanie:

Forma 21×24 cm. Ciastka zmiel na drobno i dodaj roztopione masło. Wymieszaj i wyłóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, folią spożywczą lub aluminiową. Wyrównaj wierzch masy ciastkowej np. przy pomocy szklanki i wstaw do lodówki.
Jabłka obierz ze skórki, pozbądź się środków następnie pokrój w kostkę. Usmaż kawałki jabłka na patelni z odrobiną wody. Gdy owoce będą już gorące i puszczą sok wsyp galaretki i mieszaj aż się rozpuszczą. Wylej na spód ciastkowy schłodzoną już masę i przygotuj bitą śmietanę oraz mascarpone. Herbatę zaparz ok. 25 ml wody, wymieszaj i ostudź. W misce zmiksuj ser z herbatą i dolej śmietankę. Miksuj do chwili gdy masa zacznie robić się puszysta i w efekcie końcowym sztywna. Wyłóż masę śmietanową na jabłka, wyrównaj i na wierzch zetrzyj białą czekoladę. Wstaw do lodówki na ok. 4-5 godzin.

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x