Nie tylko nazwa jest interesująca, ale i wygląd.
Małpi chlebek to ciasto drożdżowe składające się ze sklejonych małych maślano-cynamonowych bułeczek. Całość wygląda bardzo efektownie i dlatego skusiłam się je upiec. Uwielbiam wypieki pachnące cynamonem a to ciasto kusiło bardzo! Dodatkowo dzieciaki mnie zmotywowały, dlatego też przystąpiłam do pracy.
Przygotowuje się je bardzo przyjemnie. Podczas robienia kulek oraz układania ciasta w formie można się zrelaksować. Zapach, który unosi się z piekarnika podczas pieczenia obiecuje wiele a finalnie tyle też daje! Rewelacyjnie smakuje małpi chlebek jeszcze ciepły a ładnie będzie wyglądać gdy podczas wykładania na talerz odkręcimy go do góry spodem. A skąd ta nazwa? Sprawdziłam wiele stron internetowych zanim go upiekłam i trafiłam na wiele przepisów oryginalnych i już przetłumaczonych i nie znalazłam konkretnej odpowiedzi. Po przejrzeniu wielu zdjęć może nasuwać pewne skojarzenia, ale…..
Pomysł na ciasto pochodzi z Węgier a w Stanach Zjednoczonych jest podawane często na śniadanie. Upieczcie koniecznie taki chlebek i napiszcie jak Wam smakował.
![](https://pieprzyczfantazja.pl/wp-content/uploads/2023/08/20230819_154458-1200x979.jpg)
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Małpi chlebek – składniki:
450 g mąki pszennej
250 ml mleka
25 g drożdży
1,5 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko
Dodatkowo
120 g masła
2 łyżki cynamonu
1 szklanka cukru
masło do smarowania tortownicy
Małpi chlebek – wykonanie:
Mąkę przesiej przez sito. Do kubeczka zabierz 2 łyżki mąki, dodaj pokruszone drożdże i wsyp cukier. Wszystko zalej połową ciepłego mleka następnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by zaczyn zaczął pracować.
Do miski z mąką wlej zaczyn, dolej pozostałą część mleka, wbij jajko i wymieszaj na gładkie ciasto. Przykryj miskę ścierką i odstaw w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. W tym czasie naszykuj formę. Może być to tortownica o średnicy ok. 20 cm lub najlepiej forma do babki. Wnętrze formy wysmaruj masłem.
Gdy ciasto już wyrośnie odrywaj kawałki ok. 2-3 g i formuj kuleczki. Wszystkie wyłóż na blacie i poczekaj aż urosną. W tym czasie rozpuść masło oraz wymieszaj cukier z cynamonem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Wyrośnięte kulki obtocz w maśle a następnie w mieszance cukru i cynamonu. Wyłóż wszystkie do formy a jak przykryjesz dno wykładaj wciąż wyżej jedna na drugiej. Wstaw tak ułożone bułeczki do piekarnika i piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu efektownie będą wyglądać gdy wyłożysz całość na talerz do góry spodem.
Smacznego!
Lidka
![](https://pieprzyczfantazja.pl/wp-content/uploads/2023/08/20230819_173147-1200x900.jpg)
Ja robiłam podobnie ale nie „tak samo” ciasto rozwałkowałam jak na pizzę, posmarowałam roztopionym masłem, posypalam cukrem zmieszanym z cynamonem, zrolowałam i kroiłam krążki, potem układałam je obok siebie, smarowałąm jajkiem i fajnie się upiekły przytulone do siebie ale łatwe w odrywaniu
Pysznie! No i fajny pomysł 🙂