Nie tylko nazwa jest interesująca, ale i wygląd.
Małpi chlebek to ciasto drożdżowe składające się ze sklejonych małych maślano-cynamonowych bułeczek. Całość wygląda bardzo efektownie i dlatego skusiłam się je upiec. Uwielbiam wypieki pachnące cynamonem a to ciasto kusiło bardzo! Dodatkowo dzieciaki mnie zmotywowały, dlatego też przystąpiłam do pracy.
Przygotowuje się je bardzo przyjemnie. Podczas robienia kulek oraz układania ciasta w formie można się zrelaksować. Zapach, który unosi się z piekarnika podczas pieczenia obiecuje wiele a finalnie tyle też daje! Rewelacyjnie smakuje małpi chlebek jeszcze ciepły a ładnie będzie wyglądać gdy podczas wykładania na talerz odkręcimy go do góry spodem. A skąd ta nazwa? Sprawdziłam wiele stron internetowych zanim go upiekłam i trafiłam na wiele przepisów oryginalnych i już przetłumaczonych i nie znalazłam konkretnej odpowiedzi. Po przejrzeniu wielu zdjęć może nasuwać pewne skojarzenia, ale…..
Pomysł na ciasto pochodzi z Węgier a w Stanach Zjednoczonych jest podawane często na śniadanie. Upieczcie koniecznie taki chlebek i napiszcie jak Wam smakował.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Małpi chlebek – składniki:
450 g mąki pszennej
250 ml mleka
25 g drożdży
1,5 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko
Dodatkowo
120 g masła
2 łyżki cynamonu
1 szklanka cukru
masło do smarowania tortownicy
Małpi chlebek – wykonanie:
Mąkę przesiej przez sito. Do kubeczka zabierz 2 łyżki mąki, dodaj pokruszone drożdże i wsyp cukier. Wszystko zalej połową ciepłego mleka następnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by zaczyn zaczął pracować.
Do miski z mąką wlej zaczyn, dolej pozostałą część mleka, wbij jajko i wymieszaj na gładkie ciasto. Przykryj miskę ścierką i odstaw w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. W tym czasie naszykuj formę. Może być to tortownica o średnicy ok. 20 cm lub najlepiej forma do babki. Wnętrze formy wysmaruj masłem.
Gdy ciasto już wyrośnie odrywaj kawałki ok. 2-3 g i formuj kuleczki. Wszystkie wyłóż na blacie i poczekaj aż urosną. W tym czasie rozpuść masło oraz wymieszaj cukier z cynamonem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Wyrośnięte kulki obtocz w maśle a następnie w mieszance cukru i cynamonu. Wyłóż wszystkie do formy a jak przykryjesz dno wykładaj wciąż wyżej jedna na drugiej. Wstaw tak ułożone bułeczki do piekarnika i piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu efektownie będą wyglądać gdy wyłożysz całość na talerz do góry spodem.
Smacznego!
Lidka
Ja robiłam podobnie ale nie „tak samo” ciasto rozwałkowałam jak na pizzę, posmarowałam roztopionym masłem, posypalam cukrem zmieszanym z cynamonem, zrolowałam i kroiłam krążki, potem układałam je obok siebie, smarowałąm jajkiem i fajnie się upiekły przytulone do siebie ale łatwe w odrywaniu
Pysznie! No i fajny pomysł 🙂