Ten sernik możesz zrobić również z mrożonych jagód.
Fantastyczny w smaku sernik na zimno z jagodami. Dodatek śmietany wspaniale komponuje z całością a lekko słone ciastka digestive podkreślają smak całego sernika. W upalne dni idealny pomysł na słodkość.
Przygotowując się do zrobienia sernika jagodowego uprzedzam, że masa finalnie jest bardzo rzadka, ale niech to nie zniechęca Cię, ponieważ całość stężeje i będzie smakować wyśmienicie. Do zrobienia sernika na zimno z jagodami możesz z powodzeniem użyć mrożonych jagód. Mając więcej jagód dodatkowo możesz nimi ozdobić wierzch ciasta, a wcześniej je możesz zanurzyć w rozpuszczonej i schłodzonej galaretce jagodowej.
W tym roku jagody zbierałam sama oraz później z dzieciakami. Zrobiłam kilka słoiczków jagód z cukrem i zamroziłam kilka woreczków. Na zimę jak znalazł! Zapraszam Cię na przepyszny serniczek, daj znać w komentarzu czy Ci smakował!
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Sernik jagodowy na zimno – składniki:
Spód:
200 g ciasteczek digestive lub herbatników
120 g masła
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
3 galaretki jagodowe
1 łyżeczka żelatyny (z górką)
500 ml jagód
3 łyżki cukru pudru
Bita śmietana:
1 łyżeczka żelatyny
200 ml śmietany kremówki
kilka kropel cytryny
2 łyżki cukru pudru
Sernik jagodowy na zimno – wykonanie:
Ciasteczka zblenduj. Masło rozpuść i wymieszaj z ciastkami. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia ( forma 24×24 cm)i wysyp mieszankę ciastkowo – maślaną. Za pomocą szklanki wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Jagody zblenduj. Rozpuść galaretki oraz żelatynę w jak najminiejszej ilości wody – u mnie to było ok. 200 ml. Jeśli masz żelatynę, która musi napęcznieć wcześniej to wsyp ją do gorącej wody jako pierwszą, po chwili wymieszaj i dodaj galaretki. Rozpuszczone galaretki odstaw do ostudzenia i w tym czasie wymieszaj ser, jagody i cukier puder. Na koniec wlej galaretki i wylej masę na spód z ciastek. Wstaw do lodówki aż stężeje.
Przygotuj bitą śmietanę. Żelatynę rozpuść w ok. 25 ml gorącej wody. Kremówkę ubij mikserem na wysokich obrotach z cukrem pudrem. Wlej sok z cytryny oraz żelatynę. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i włóż do lodówki na ok. 20-30 minut by stężała. Po tym wyciśnij na sernik tworząc własne wzory.
Smacznego!
Lidka
Bardzo miło mi jest to czytać <3 Cieszę się niezmiernie i smacznego życzę <3