Tarta pistacjowa z malinami i białą czekoladą

Autor Pieprzyć z Fantazją
tarta pistacjowa

Elegancka tarta pistacjowa z malinami na kruchym spodzie. Wypełniona kremem z pasty pistacjowej i białej czekolady – deser, który zachwyci gości! Zobacz przepis krok po kroku.

Tarta pistacjowa z malinami to deser, który zaskakuje już od pierwszego kęsa. Idealna na specjalne okazje, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodkie zwieńczenie niedzielnego obiadu. Jej urok tkwi w prostocie i niezwykle aksamitnym kremie, który smakiem przypomina delikatne krówki – miękkie, lekko ciągnące i bardzo słodkie.

Bazą ciasta jest klasyczny, kruchy spód, przygotowany z zaledwie kilku składników. Wypełnia go krem na bazie pasty pistacjowej, białej czekolady i śmietanki 36%. Całość dopełniają świeże maliny, posiekane pistacje i listki mięty – nadają lekkości i wiosennego charakteru.

Ta tarta nie tylko pięknie się prezentuje, ale też długo pozostaje świeża. Pokochają ją zarówno fani pistacji, jak i ci, którzy na co dzień stronią od przesłodzonych deserów.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 2 żółtka
  • Szczypta soli i cukru

Krem pistacjowy:

  • 190 g pasty pistacjowej
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 36%

Dodatkowo:

  • świeże maliny
  • posiekane pistacje
  • listki świeżej mięty

Wykonanie:

  1. Kruche ciasto: Z podanych składników zagniotłam gładkie ciasto, zawinęłam w folię i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Następnie rozwałkowałam i wyłożyłam nim formę do tarty o średnicy 23 cm. Ciasto nakłułam widelcem, wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180°C) i piekłam ok. 30 minut – do zarumienienia.
  2. Krem: W rondelku podgrzałam śmietankę. Dodałam pokruszoną białą czekoladę i mieszałam do rozpuszczenia. Zdjęłam z ognia i wmieszałam pastę pistacjową – powstał gładki, jednolity krem. Odstawiłam do przestudzenia, a następnie wylałam na upieczony i ostudzony spód.
  3. Dekoracja: Tartę udekorowałam świeżymi malinami, pokruszonymi pistacjami i listkami mięty. Schłodziłam w lodówce, by masa stężała.

Notatki:

  • Deser ma intensywny, pistacjowy smak i przypomina konsystencją miękkie krówki – wystarczy niewielki kawałek, by zaspokoić ochotę na coś słodkiego.
  • Najlepiej smakuje dobrze schłodzona, po kilku godzinach w lodówce.

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x