Domowa grochówka jak u mamy – tradycyjna, treściwa i pyszna

Autor Pieprzyć z Fantazją
domowa grochówka

Sycąca, pachnąca majerankiem i kiełbasą – domowa grochówka jak u mamy. Taka, co rozgrzewa nie tylko żołądek, ale i serce. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na domową grochówkę z kiełbasą i zasmażką – ten przepis Cię nie zawiedzie. Gotuję ją tak, jak robiła to moja mama – bez kombinowania, za to z ogromem smaku. Prosto, konkretnie i z miłością do tradycji.
Może zainteresuje Cię przepis na placek cebulowy mojej babci?

Grochówka jak u mamy – treściwa zupa na chłodne dni

Zanim pojawiły się fit zamienniki, istniała ona – grochówka. Prosta, konkretna i pełna smaku. Taka, jaką gotowała moja mama. I chociaż czasy się zmieniają, ja nadal wracam do tej wersji. Bo są dni, kiedy ciało i dusza domagają się miski czegoś ciepłego i treściwego.

Dziś dzielę się z Tobą moim przepisem na grochówkę z kiełbasą i zasmażką – klasyczną, sycącą, pachnącą majerankiem i cebulką. Gotowa? Gotowy? To zaczynamy!

Składniki na garnek grochówki (ok. 4-6 porcji)

  • 1/2 szklanki grochu łuskanego (połówki)
  • 2 laski kiełbasy (np. podwawelskiej – jeśli bardzo długie to dodaj mniej)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ok. 15 cm pora (biało-zielona część)
  • 3–4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • majeranek
  • smalec (najlepiej ze skwarkami)
  • 1 czubata łyżka mąki

🍲 Jak ugotować grochówkę – krok po kroku

  1. Przygotuj groch:
    Groch łuskany (połówki) wypłucz kilkukrotnie pod zimną wodą. Nie trzeba go wcześniej moczyć! Wrzuć do garnka, zalej zimną wodą i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj ok. 10 minut.
  2. Dodaj warzywa:
    Pokrój marchew i pietruszkę w kostkę, pora w plasterki. Dorzuć do gotującego się grochu. Chwilę pogotuj, a następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.
  3. Podsmaż kiełbasę:
    Na patelni rozpuść odrobinę smalcu i podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiedy się lekko zarumieni, przełóż do zupy.
  4. Zrób zasmażkę:
    Na tej samej patelni rozgrzej 1–2 łyżki smalcu (ze skwarkami, jeśli masz!) i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj czubatą łyżkę mąki, wymieszaj i chwilę przesmaż. Zasmażkę dodaj do zupy.
  5. Dopraw i odpocznij:
    Wyłącz ogień. Dopraw zupę solą, pieprzem i sporo roztartego w dłoniach majeranku. Odstaw garnek na kilkanaście minut, by smaki się „przegryzły”.

❤️ Dlaczego warto?

Bo ta grochówka to nie tylko danie – to smak dzieciństwa, ciepła kuchnia, rozmowy przy stole i miska, która naprawdę syci. Możesz ją też odgrzać następnego dnia – wtedy jest jeszcze lepsza!

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x