Pasztet drobiowo – wołowy z mięsa z rosołu

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę. 
Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić.
Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę. 


Składniki:

* 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe)
* 3 ugotowane marchewki
* 2 ugotowane pietruszki
* 30 dkg surowej wątróbki drobiowej
* 2 – 3 bułki 
* 2 cebule
* 4 ząbki czosnku
* 5 jajek rozm. L
* sól, pieprz czarny i ziołowy
* gałka muszkatołowa
* 2 łyżki masła
* mleko
Bułki namoczyłam w mleku. Jak już były miękkie odcisnęłam nie za mocno z nadmiaru mleka.
Wątróbkę oczyściłam z błonek i opłukałam. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę pokroiłam w piórka. 
Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam wątróbkę i cebulę. Smażyłam do momentu aż wątróbka przestanie puszczać krew. 
Ostudziłam. 
Przemieliłam przez maszynkę mięso z rosołu, wątróbkę z cebulką,  bułki, marchew i pietruszkę. 
Do przemielonego mięsa dodałam 5 żółtek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam 
Białka ubiłam z odrobiną soli na sztywną pianę. 
Przełożyłam białka do masy mięsnej i drewnianą łyżką delikatnie wymieszałam. 
Taką masę przekładałam do foremek. Użyłam tu aluminiowych foremek z firmy Stella. Są wyłożone papierem, dzięki temu ciasto czy w tym przypadku mięso nie przywiera do foremki. Są bardzo praktyczne i nie są potrzebne blaszki i papier do pieczenia. 
Z tej ilości mięsa miałam 4 foremki pasztetu.
Piekłam 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. 
Notatki:
* w przepisie podałam wagę mięsa już ugotowanego, miałam 90 dkg mięsa drobiowego i 60 dkg mięsa wołowego
* marchewki i pietruszka też z rosołu
* można przyprawić wedle własnego smaku, bądź dodać do mięsa posiekaną natkę z pietruszki
* wyciągałam pasztet od razu z piekarnika jak tylko się upiekł
* pasztet można upiec w dowolnej foremce jaką mamy w domu

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Margaretta
4 lat temu

Wygląda apetycznie, aż ślinka cieknie 😋😋

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x