Ciasto z truskawkami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Nie myślałam, że sezon truskawkowy tak mnie pochłonie. Mrozy, które zniszczyły pierwszy kwiat nie narobiły jednak tak wielu szkód jak podejrzewałam. Krzaki pięknie obrodziły dorodnym owocem. Prawdę powiedziawszy sezon truskawkowy u mnie w ogrodzie był dość bogaty.

No to siedziałam w tych truskawkach po pracy a wieczorem padałam. Oczywiście obowiązkowo w czasie zbiorów głównym składnikiem w moim domowym menu była truskawka.

Sezon kończę dżemami. Zawsze robię je jak truskawka się już kończy. Owoc jest wtedy najsłodszy. Pierwsze zbiory raczej lądowały na skupie owoców i w żołądku.

Zrobiłam już ponad 30 słoiczków dżemu, troszkę zamroziłam gniecionych z cukrem. Te gnieciuchy później dodaję do sernika na zimno albo makaronu. Po rozmrożeniu wcale nie czuć, że to były mrożone owoce.

Znalazłam czas, żeby w końcu coś upiec. Ciasto smaczniutkie i nie wymagające wiele pracy. Niespodziewani goście nas nie zaskoczą, to raczej my ich zaskoczymy.

Składniki:


* 3/4 szklanki cukru

* 2 szklanki mąki
* 4 jajka
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
* 3/4 szklanki oleju
* cukier waniliowy
* truskawki

Białka ubiłam z odrobiną soli i małymi porcjami dosypywałam cukier biały i cukier waniliowy. Jak już ubiłam na puszystą masę, dodałam żółtka. Potem już kolejno: przesiana mąka z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej.

Utartą masę wylałam do blaszki wyłożonej pergaminem. Na wierzch wyłożyłam połówki truskawek – brzuszkami do dołu.

Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 45 minut.

W tym cieście owoce nie opadają na spód.

Mam jeszcze jedno ciasto z truskawkami w głowie, ale wymaga ono troszkę więcej czasu. Poczekam może z nim do weekendu.

Sezon na przetwory już ruszył pełną parą. W bliskiej przyszłości dżem z moreli, ogórki…oj tu przy ogórkach to będzie roboty.

Jednak wszystko to, co się dzieje skraca mi czas na popisanie tu, co bardzo mnie smuci.

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x