Gryczaki

Autor Pieprzyć z Fantazją
Ostatnio natknęłam się na gryczaki. Kupiłam kilka na spróbowanie mając w pamięci smak piroga biłgorajskiego.
Kiedyś będąc w tamtych okolicach skosztowałam tego przysmaku i zakochałam się w jego prostocie. Do tej pory jeszcze go nie upiekłam, ale chyba jestem już temu bliska.
Córka uwielbia kaszę gryczaną i właściwie to dla niej ją przyrządzam.
Zasięgnęłam języka na temat tych gryczaków. Składem bardzo przypominają piróg, ale chyba są o niebo szybsze w wykonaniu.
W tym wszystkim najbardziej czasochłonne jest ugotowanie kaszy gryczanej, czyli to nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
 
* 20 dkg kaszy gryczanej
* 10-20 dkg białego sera półtłustego
* 1 jajko
* 1 cebula
* 1 łyżka smalcu
* 5-6 pieczarek 
* sól, pieprz 
* bułka tarta 
* olej do smażenia 
Kaszę gryczaną ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Odsączyłam z nadmiaru wody i odłożyłam do ostygnięcia.
Następnie starłam pieczarki na tarce o grubych oczkach i usmażyłam na patelni z odrobiną smalcu i cebulą pokrojoną w kostkę.Dodałam je do kaszy.
Dodałam biały ser, wbiłam jajko i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Na koniec formowałam kotleciki, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoto brązowy kolor.Ktoś kto lubi pierogi z kaszą gryczaną i białym serem z pewnością zasmakuje w tym daniu.

Smacznego!
Lidka

 

0 0 głosy
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Translate »
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x